ANAF: Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor si directiile finantelor publice locale vor fi desfiintate

Ministerul Finantelor a publicat un proiect prin care se reorganizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si care duce la desfiintarea Directiilor judetene ale finantelor publice, a Garzii Financiare si a Autoritatii Nationale a Vamilor.

Recent, Ministerul Finantelor a publicat un proiect prin care se reorganizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). In locul finantelor judetene vor fi infiintate directii regionale ale finantelor publice a caror arie de competenta va corespunde celor 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei. Ceea ce inseamna ca nu vor mai exista 42 de structuri la nivel national, ci doar 8.

Aceste institutii publice vor avea personalitate juridica iar aria lor de competenta va corespunde regiunilor de dezvoltare, astfel cum au fost stabilite prin Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regionala in Romania.

Conform Legii nr. 315/2004, Romania este organizata in 8 regiuni de dezvoltare, dupa cum urmeaza:

– Regiunea de Dezvoltare Nord-Est: grupeaza judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui.

– Regiunea de Dezvoltare Sud-Est: grupeaza judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Vrancea si Tulcea.

– Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia: grupeaza judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman.

– Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia: grupeaza judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea.

– Regiunea de Dezvoltare Vest: grupeaza judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis.

– Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest: grupeaza judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj, Satu Mare si Maramures.

– Regiunea de Dezvoltare Centru: grupeaza judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

– Regiunea de Dezvoltare Bucuresti-Ilfov: grupeaza municipiul Bucuresti si judetul Ilfov.

Conform notei de fundamentare a proiectului de OUG, abordarea structurii regionale are ca principal obiectiv imbunatatirea performantei operationale a ANAF si diminuarea costului colectarii, in conditiile in care de la nivel central la nivel teritorial se va opera cu un numar de 8 structuri in locul celor 42 existente in prezent.

„Un aspect de mentionat este si faptul ca regionalizarea pastreaza structura de organizare pe 3 paliere (sediu central/nivel regional/nivel local in loc de sediul central/nivel judetean/nivel local), permitand, insa, un management mai bun, dar si economii importante in procesul de administrare fiscala”, se mai precizeaza in nota de fundamentare.

Noile structuri regionale vor prelua in intregime activitatea si competentele tuturor directiilor generale judetene ale finantelor publice absorbite din aria de competenta, precum si a tuturor structurilor teritoriale subordonate acestora. De asemenea, potrivit proiectului publicat de Finante, inclusiv personalul din cadrul finantelor publice locale va fi preluat in cadrul directiilor generale regionale, in limita numarului de posturi aprobat.

Modul de organizare si functionare a directiilor generale regionale ale finantelor publice, precum si a unitatilor subordonate ale acestora se va stabili ulterior prin ordin ANAF.

Totodata, municipiile in care se infiinteaza directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si lista directiilor generale judetene ale finantelor publice care se reorganizeaza ca directii generale regionale ale finantelor publice se vor stabili prin hotarare a Guvernului.

Pe langa desfiintarea finantelor publice locale, propunerea de OUG a Finantelor stabileste, de asemenea, ca Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor sa se reorganizeaza ca structuri fara personalitate juridica in cadrul ANAF, urmand ca personalul din cadrul celor doua institutii sa fie preluat in limita numarului de posturi aprobat.

Atributiile Garzii Financiare si ale ANV vor fi preluate, in mare parte, de un nou organism care urmeaza a se infiinta in cadrul Fiscului, Directia Generala Antifrauda Fiscala, o structura fara personalitate juridica, cu atributii de combatere a actelor si faptelor de frauda si evaziune fiscala.

Conform notei de fundamentare a proiectului, Directia Generala Antifrauda va fi „o structura nationala puternica”, avand 8 servicii regionale aflate in directa coordonare a aparatului central.

Dupa cum se precizeaza in documentul citat, structura nou infiintata va efectua activitati de control cu privire la respectarea actelor normative din domeniul fiscal in scopul prevenirii, descoperirii si combaterii oricaror acte si fapte interzise de lege si va participa la actiuni de depistare si combatere a activitatilor care genereaza fenomene de evaziune si frauda fiscala.

In cadrul noii Directii vor fi angajati inspectori antifrauda, numirea acestora facandu-s pe baza de concurs sau examen.

Restructurarea ANAF a fost anuntata inca din 18 aprilie 2012, atunci cand Guvernul a adoptat Memorandumul cu tema „Programul multianual de modernizare a administratiei fiscale”, scrie avocatnet.ro. Conform notei de fundamentare a proiectului publicat de Finante, reorganizarea constituie o preconditie pentru implementarea proiectului de modernizare a administratiei fiscale, pentru care s-a semnat un acord de imprumut cu Banca Mondiala in valoare de 70 de milioane de euro in data de 8 mai 2013.

1 COMENTARIU

  1. in orasul videle jud teleorman, in perimetrul liceului sau infiintat doua sali de pariuri sportive si jocuri de noroc [public bet si casa pariurilor] la mai putin de trei metri de fereastra clasei de curs . Pentru a amplasa aceasta locatie au mutat intrarea de acces in cladirea liceului prin alt loc unde pe partea dreapta este un bar iar pe stinga o alimentara care comercializeaza tigari si baut. alcoolice,Mentionez faptul ca la un metru de gardul liceului mai sunt amplasate trei sali de jocuri de noroc ,patru baruri si patru buticuri cu tigari si bauturi alcool.SALVATINE VA RUGAM MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.