Un document apartinand fiscului, publicat in presa in aceste zile a starnit reactii puternice in mediul de afaceri si cel politic. Pe scurt, documentul respectiv arata ca inspectorii fiscali au primit norma la dat amenzi agentilor economici. De unde altfel bani pentru majorarea salariilor bugetarilor? Era de asteptat, numai ca nimeni nu recunostea ca s-a pus biciul pe contribuabili. Nu se recunoaste nici acum. Exista o explicatie.
Documentul respectiv arata ca fiecare echipa de inspectori fiscali are target de amenzi de 6 milioane de lei pe an. Toate directiile judetene de finante ar fi primit o circulara interna prin care Administratia Nationala a Finantelor Publice (ANAF) ii anunta ca fiecare inspector are obligatia sa aduca venituri suplimentare la buget, venituri care se refera la „sume atrase suplimentar ca obligatii principale”, respectiv impozite, taxe și contributii sociale.
Dupa ce documentul respectiv a fost publicat pentru a demonstra ca s-a demarat vanatoarea firmelor, ANAF a venit cu un comunicat in care arata ca lucrurile nu stau chiar asa cum le-a descris presa. Si mai anunta ca s-a declansat o ancheta interna pentru a se vedea cum a ajuns in presa circulara respectiva.
Mai mult, si Liviu Dragnea s-a aratat foarte „mirat” ca este posibil asa ceva. Mai mult, nimic de spus.
Iata ce spune conducerea ANAF referitor la aceasta situatie:
„In urma alegatiilor aparute in presa referitoare la transmiterea unei circulare ANAF catre Directiile Generale Regionale ale Finantelor Publice pe tema impunerii unui „target” de atragere de sume suplimentare de catre inspectorii fiscali, facem urmatoarele precizari:
La nivelul ANAF nu a fost transmisa nicio circulara referitoare la impunerea unor tinte pentru atragerea de sume suplimentare, de catre inspectorii fiscali.
Precizam ca in sarcina ANAF au fost stabilite o serie de obiective, atributii si masuri, in domeniul imbunatatirii colectarii impozitelor, taxelor, contributiilor sociale si a altor sume datorate bugetului general consolidat”.
Conducerea ANAF mai subliniaza ca exista precizari clare in ce priveste selectarea contribuabililor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale.
„Totodata, precizam faptul ca Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala statueaza la art. 121 alin. (1) faptul ca „Selectarea contribuabililor/platitorilor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale este efectuata de catre organul de inspectie fiscala competent, in functie de nivelul riscului. Nivelul riscului se stabileste pe baza analizei de risc”.
Cat despre asigurarea imbunatatirii colectarii veniturilor la bugetul general consolidat si in monitorizarea si evaluarea activitatii organelor fiscale, se arata ca „Agentia Nationala de Administrare Fiscala a dezvoltat un sistem modern de indicatori de performanta cantitativi si calitativi ce sunt stabiliti in deplina concordanta cu dispozitiile legale in vigoare si Strategia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru perioada 2017- 2020”.
In incheierea comunicatului ANAF se arata ca: „presedintele ANAF, domnul Bogdan Nicolae Stan, a solicitat Directiei Generale de Integritate demararea unei anchete privind aparitia in mass-media a unui document intern, apartinand Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Iasi, care nu a fost aprobat de conducerea institutiei”.