Analiștii prognozează o creștere a EURO spre 4,75 lei

În perioada analizată raportul euro/leu s-a plasat în jurul pragului de 4,7 lei, fiind atinse două noi maxime istorice.

Perioada a debutat cu o creștere a euro la 4,6656 urmată de atingerea unui nou record de 4,79 lei.

Sărbătorirea Micii Uniri a adus o ușoară reducere a presiunii pe leu, într-un context regional, astfel că la sfârșitul perioadei media a fost stabilită la 4,6658 lei, însă cotațiile din piață au atins un maxim nemaiîntâlnit de 4,676 lei. Piața s-a închis vineri la 4,665-4,668 lei.

Media dolarului american a scăzut de la 3,8059 lei, la începutul perioadei, la 3,7436 lei, minim al ultimelor trei ani și o lună. Cotațiile de sfârșitul intervalului au fluctuat între 3,741 și 3,778 lei.

Moneda elvețiană s-a apreciat de la 1,18 la 1,159 franci/euro, astfel că media ei a urcat de 3,9611 la 4,0093 lei, maxim al ultimelor aproape trei luni.

În piața monetară dobânzile interbancare au avut o evoluție stabilă semn că tensiunile existente în a doua parte a anului trecut au dispărut.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la finalul perioadei la 1,97%. În schimb, indicele la șase luni a crescut la 2,25%, iar cei la nouă luni au stagnat la 2,32%, respectiv la 2,36%.

Revenind la evoluția leului din următoarele luni, atrage atenția ultimul raport al CFA România. Peste 92% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Valoarea medie pentru orizontul de 6 luni este de 4,6998 lei/euro iar pentru orizontul de 12 luni anticiparea sare la 4,7428 lei.

În privința indicatorului de încredere macroeconomică el a scăzut la valoarea de 41 puncte, cea mai mica valoare din aprilie 2013, mai jos cu 3,1 puncte comparativ cu exercițiul anterior.

Perechea euro/dolar a avut o evoluție descendentă la care au contribuit, în special, declaratiiile contradictorii ale oficialilor americani, prezentate la reuniunea de la Davos.

Joi, secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin a declarat că este adeptul dolarului slab, care permite exporturilor americane să fie mai ieftine și mai competitive pe piața internațională

Președintele BCE Mario Draghi a criticat decizia Washingtonului spunând că acesta nu respectă un acord convenit anul trecut și că forțează euro să meargă în sus.

La finalul săptămânii, președintele Donald Trump a afirmat însă că pledează pentru o monedă puternică, negând astfel afirmațiile secretarului Trezoreriei.

Euro a început perioada la 1,2214 la finalul ei fiind atins un maxim al ultimilor trei ani de 1,23 dolari. Declarația șefului de la Casa Albă a adus o apreciere a monedei americane, care s-a întărit la 1,2364 dolari, pentru ca piețele americane să se închidă la 1,2427 dolari.

Valoarea bitcoin a scăzut la sfârșitul intervalului, conform Bloomberg, la 10,875.82 de dolari.

Analiza cuprinde perioada 22-26 ianuarie 2018.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.