Aproape 80% dintre tineri vor sa plece in strainatate pentru a castiga mai bine

Peste jumatate (51%) dintre tinerii intre 18 si 30 de ani au un loc de munca, dintre care 10% in strainatate.

Din cei ramasi acasa, 78% sunt determinati sa plece peste hotare pentru a-si mari veniturile, arata datele publicate intr-un studiu recent.

59% dintre tineri s-ar intoarce in tara, iar 41% s-ar stabili peste hotare.

Rezultatele studiului releva faptul ca un numar dublu al tinerilor se asteapta ca afacerea pe care ar lansa-o cu banii castigati sa aiba succes mai degraba in Romania, decat in strainatate.

In perioada 1-10 iulie 2013, SmartDreamers a realizat un studiu pe un esantion format din 1.500 de tineri, 500 cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, iar 1.000 dintre ei incadrandu-se in intervalul 24-30 de ani.

Scopul studiului a fost identificarea obstacolelor si asteptarilor pe care le au tinerii privind piata muncii din Romania si din strainatate.

Acestia si-au exprimat opinia pe teme ca: actualul loc de munca, asteptarile salariale, motivatii, dificultatile intampinate in gasirea unui loc de munca si modul in care ar cheltui banii economisiti.

Potrivit studiului, 73% dintre respondenti au un nivel mediu al asteptarilor salariale, cuprinse intre 1.000 si 2.000 de euro pentru munca prestata in afara tarii.

78% dintre tineri sunt determinati sa plece peste hotare din mai multe motive: fie pentru a-si mari veniturile, fie pentru a face diverse achizitii de bunuri sau chiar pentru a investi intr-o afacere.

22% dintre ei pun pe primul plan aspectele extra financiare, cum ar fi dezvoltarea personala si educatia copilului.

In strainatate, cel mai mare obstacol intalnit in cautarea unui loc de munca este faptul ca nu isi permit, din punct de vedere financiar, sa caute la fata locului.

Urmatoarele doua dificultati semnalate sunt numarul mic al locurilor de munca si experienta profesionala redusa.

O alta dificultate in gasirea unui loc de munca in strainatate, semnalata de 11% dintre respondenti este discriminarea.

Oferta salariala mica sau plafonarea profesionala reprezinta cele mai putin intalnite obstacole.

Diferentele cele mai mari, intalnite in raportul Romania versus strainatate se regasesc la asteptarile financiare si cele de dezvoltare personala.

Obstacolul „salarii prea mici” a fost semnalat pentru piata muncii din Romania de catre 32% dintre respondenti, versus 8% care au intampinat salarii prea mici in cazul locurilor de munca din strainatate.

In timp ce 16% dintre respondenti nu aleg un loc de munca in Romania datorita plafonarii profesionale, versus 6% care l-au mentionat ca si criteriu pentru locurile de munca din strainatate.

Dintre cei care ar reusi sa-si puna niste bani deoparte in urma muncii depuse in strainatate, 59% s-ar intoarce in tara, iar 41% s-ar stabili peste hotare.

Jumatate dintre tineri ar opta pentru achizitia unui bun (casa sau masina) iar jumatate ar investi banii intr-o afacere.

Dintre cei care s-ar intoarce in tara, sunt mai multi cu 11% cei care ar investi banii acumulati intr-o afacere, in detrimentul celor care i-ar investi intr-o casa sau o masina.

Rezultatele studiului releva faptul ca un numar dublu al tinerilor se asteapta ca afacerea pe care ar lansa-o cu banii castigati sa aiba succes mai degraba in Romania, decat in strainatate.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.