Asiguratorilor nu le mai convine sa plateasca despagubiri mari victimelor accidentelor, astfel ca… nu stau degeaba. Presiunile lor sunt indreptate spre scaderea plafonului maxim al despagubirilor pentru vatamari corporale in baza politelor RCA, situat in prezent la 5 milioane de euro.
Acest plafon se pare ca va fi redus drastic. Autoritatea de Supraveghjere Financiara (ASF) sustine reducerea plafonului maxim al despagubirilor pentru vatamari corporale in baza politelor RCA, in ideea ca astfel s-ar reduce presiunea asupra cheltuielilor asiguratorilor, cheltuieli care au inregistrat o crestere din cauza sentintelor instantelor.
“Avem o discutie cu jucatorii din piata in privinta plafonului maxim al despagubirilor pentru vatamari corporale in baza politelor RCA, care este un plafon european, dar unul nerealist, nefezabil si contraporductiv pentru piata din Romania. Nu am stabilit un alt plafon, am avut consultari pe acest subiect. Vom avea o initiativa de modificare a acestui plafon. Trebuie sa luam in calcul istoricul daunelor de acest fel. Initiativa legislativa nu incalca prevederile UE, care cred ca sunt indicative si nu obligatorii. De asemenea, statele membre UE au dreptul sa-si adapteze normele la specificul national”, declara, recent, presedintele ASF, Misu Negritoiu.
Analizand datele ASF, se constata ca volumul despagubirilor pentru vatamari corporale si daune morale a inregistrat cresteri semnificative in ultimii sase ani. De la de la 3% in 2008 s-a ajuns la aproximativ 25% din totalul platilor la sfarsitul lunii martie a acestui an.
Trebuie sa luam insa in calcul si ca aceasta crestere este si urmarea faptului ca Romania s-a aliniat, din 2012, la legislatia europeana, in care limitele de despagubiri pe care instantele le pot acorda victimelor accidentelor sau urmasilor acestora, daca nu se ajunge la un acord amiabil, erau mult mai mari ca in Romania.
Dar, sa nu le plangem de mila asiguratorilor, ale caror castiguri nu sunt deloc modeste. Ei insa, incearca de ani buni sa “ajute” instanta romaneasca cu un ghid de despagubiri care sa nu-i puna la mari cheltuieli si sa fie o referinta pentru cei care judeca astfel de cauze.
Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta un contract prin care persoanele prejudiciate in urma unui accident auto produs din vina conducatorului auto asigurat primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite.