Prețul gramului de aur a urcat miercuri la maximul istoric de 361,0678 lei, după ce metalul galben a atins, după două luni, un nou record de 2.482,80 dolari/uncie.
Creșterea se datorează comentariilor făcute la începutul acestei săptămâni de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, care a afirmat că inflaţia din Statele Unite se apropie de ţinta de 2%, ceea a înmulțit pariurile pe o serie de scăderi în acest an a dobânzii de referință, care stagnează de un an la 5,25-5,50%. Prima decizie de acest tip ar urma să fie efectuată în septembrie și ar putea fi urmată de încă una sau două tăieri până la sfârșitul anului.
Aurul a atins câteva noi maxime în aprilie și mai, dar apoi prețurile au început să scadă, deoarece așteptările investitorilor privind numărul reducerilor ratei dobânzii din Statele Unite s-au redus la doar una până la finalul anului. Pe acest fond, cererea comercială de metal galben s-a redus ca răspuns la prețurile ridicate, în timp ce achizițiile băncilor centrale, în special cea a Chinei, s-au diminuat.
Cererea mare de aur, în detrimentul bonurilor emise de Trezoreria americană, a băncilor centrale, în principal cele din China și India, face parte dintr-un proces de dedolarizare a economiei mondiale și înmulțirea tranzacțiilor comerciale mondiale cu yuani sau rupii.
Unii dintre analiști anticipează că riscurile geopolitice și potențialele amenințări de recesiune ar putea ridica prețurile unciei, în a doua jumătate a anului, la 2.600-2.700 dolari.
Trebuie remarcat faptul că poziția monedei americane a fost influențată și de vânzările la care au recurs autoritățile de la Tokyo pentru a diminua deprecierea monedei japoneze, care a atins minime ale ultimilor 38 de ani față de dolar.
Radu GEORGESCU