Anumite persoane din cadrul unei firme pot fi trase la raspundere in situatia in care aceasta ajunge in insolventa, stabileste legislatia in vigoare. Totusi, pentru a atrage raspunderea respectivilor, trebuie urmata o procedura speciala.
Persoanele raspunzatoare
In cadrul acțiunii in raspundere civila delictuala intemeiata pe dispozitiile articolului 169 din Legea nr. 85/2014, calitatea de parati o pot avea membrii organelor de conducere si /sau supraveghere din cadrul societatii, precum si orice alte persoane care au contribuit la starea de insolventa.
Asadar, se poate observa faptul ca legea instituie o ordine de prioritate referitoare la persoanele impotriva carora se poate exercita actiunea in raspundere, acordand intaietate persoanelor care fac parte din structurile de conducere de drept ale societatii, iar mai apoi persoanelor care si-au arogat atributii de conducere si control, exercitand in fapt conducerea societatii.
In cazul pluralitatii, raspunderea va fi solidara, cu conditia ca aparitia starii de insolventa sa fie contemporana sau anterioara perioadei de timp in care si-au exercitat mandatul ori in care au detinut pozitia din care au contribuit la starea de insolventa.
Raspunderea persoanelor in cauza nu va putea fi angajata daca, in organele colegiale de conducere ale persoanei juridice, s-au opus la actele ori la faptele care au contribuit la starea de insolventa sau au lipsit de la luarea deciziilor care au contribuit la starea de insolventa si au facut sa se consemneze, ulterior luarii deciziei, opozitia lor la aceste decizii.
De asemenea, raspunderea nu va putea fi angajata daca, in luna precedenta incetarii platilor, s-au efectuat, cu buna-credinta, plati in executarea unui acord cu creditorii, incheiat ca urmare a unor negocieri extrajudiciare pentru restructurarea datoriilor debitorului, cu conditia ca acordul sa fi fost de natura a conduce la redresarea financiara a debitorului si sa nu fi avut ca scop prejudicierea si/sau discriminarea unor creditori. Aceste prevederi se vor aplica si in cazul acordurilor realizate in cadrul procedurii concordatului preventiv.
Persoana impotriva careia s-a pronuntat o hotarare definitiva de atragere a raspunderii patrimoniale nu mai poate fi desemnata administrator sau, daca este administrator in alte societati, va fi decazuta din acest drept timp de zece ani de la data ramanerii definitive a hotararii.
Conditiile atragerii raspunderii
Fapta ilicita
Spre deosebire de raspunderea civila delictuala de drept comun, raspunderea intemeiata pe dispozitiile articolului 169 din Legea nr. 85/2014 se activeaza numai in momentul in care se constata savarsirea anumitor fapte ilicite care sunt prevazute in mod expres.
Pentru a fi obligati la suportarea unei parti sau a intregului pasiv al societatii, membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si persoanele care au contribuit la starea de insolventa trebuie sa fi savarsit una dintre urmatoarele fapte:
- sa fi folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
- sa fi facut activitati de productie, comert sau prestari de servicii in interes personal sub acoperirea persoanei juridice;
- sa fi dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
- sa fi tinut o contabilitate fictiva;
- sa fi facut sa dispara unele documente contabile sau sa nu fi tinut contabilitatea in conformitate cu legea (in aceasta situatie, in cazul nepredarii documentelor contabile catre administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, atat culpa, cat si legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu se prezuma, prezumtia fiind relativa);
- sa fi deturnat sau ascuns o parte din activul persoanei juridice ori sa fi marit in mod fictiv pasivul acesteia;
- sa fi folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
- in luna precedenta incetarii platilor, sa fi platit sau sa fi dispus sa se plateasca, cu preferinta, unui creditor, in dauna celorlalti creditori sau sa fi savarsit orice alta fapta, cu intentie, contribuind astfel la starea de insolventa a debitorului.
Prejudiciul
Existenta prejudiciului presupune, pe de-o parte, constatarea ca societatea a ajuns in stare de incetare de plati, iar, pe de alta parte, imposibilitatea acoperirii creantelor creditorilor societatii cu activul acesteia. In acest caz, instanta va putea obliga persoanele raspunzatoare de starea de insolventa la suportarea unei parti sau a intregului pasiv al societatii, fara sa se depaseasca insa prejudiciul aflat in legatura de cauzalitate cu faptele ilicite savarsite.
Avand in vedere ca scopul instituirii procedurii insolventei este acela de a acoperi pasivul societatii debitoare, raspunderea persoanelor care au contribuit la starea de insolventa se va face numai in limita pasivului ramas neacoperit.
Legatura de cauzalitate
Intre faptele ilicite enumerate de articolul 169 din Legea nr. 85/2014 si prejudiciul produs trebuie sa existe o legatura de la cauza la efect. Astfel, constatarea savarsirii uneia dintre faptele ilicite prevazute de lege, precum si a existentei prejudiciului nu conduce in mod automat la antrenarea raspunderii speciale atata timp cat nu se face dovada legaturii dintre cele doua elemente.
Din analiza textului legal, respectiv a sintagmei „au contribuit la starea de insolventa”, se poate concluziona ca antrenarea raspunderii se va face atat in situatia in care fapta ilicita a constituit cauza exclusiva a producerii starii de insolventa, cat si in situatia in care a reprezentat doar o conditie favorabila producerii acesteia.
Vinovatia
Ca element al raspunderii, vinovatia trebuie sa imbrace forma intentiei. Intrucat toate faptele ilicite enumerate de articolul 169 din Legea insolventei sunt fapte intentionale, culpa este exclusa. Lipsa dovezii savarsirii faptelor ilicite cu intentie atrage respingerea actiunii ca inadmisibila. Avand in vedere ca este o forma de raspundere civila delictuala, vinovatia nu se prezuma, ci trebuie dovedita.
Procedura
Actiunea pentru atragerea raspunderii membrilor organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si a oricaror alte persoane care au contribuit la starea de insolventa se poate introduce de catre administratorul judiciar sau, dupa caz, de catre lichidatorul judiciar, iar in cazul in care acestia nu au indicat persoanele culpabile de starea de insolventa ori au decis ca nu este cazul ca actiunea sa fie introdusa, si de catre presedintele comitetului creditorilor in urma hotararii adunarii creditorilor, ori, daca nu s-a constituit comitetul creditorilor, de un creditor desemnat de adunarea creditorilor.
De asemenea, poate introduce aceasta actiune, in aceleasi conditii, creditorul care detine mai mult de 50% din valoarea creantelor inscrise la masa credala. Cererea introdusa se va judeca in mod separat, in acest sens formandu-se un alt dosar asociat.
In cazul in care prin hotararea pronuntata s-a respins actiunea formulata, administratorul judiciar sau, dupa caz, lichidatorul judiciar care nu intentioneaza sa formuleze apel impotriva acesteia va notifica in acest sens comitetul creditorilor sau, in cazul in care nu a fost desemnat un comitet al creditorilor, adunarea creditorilor.
avocat COLTUC MARIUS VICENTIU