Aveti o firma care vrea sa cumpere o masina din Uniunea Europeana? Iata ce trebuie sa stiti

Achizitia de autoturisme din Uniunea Europeana (UE) implica unele riscuri fiscale, care difera, pentru firmele din tara noastra, in functie de anumite criterii. Astfel, regulile in cazul achizitionarii unei masini noi sunt diferite fata de cele aplicabile cumpararii uneia rulate deja, iar o firma platitoare de taxa pe valoarea adaugata (TVA) are reguli diferite de respectat fata de o companie neplatitoare a acestei taxe.

Implicațiile fiscale ale achizițiilor de autoturisme din spațiul comunitar difera, pentru companiile din Romania, in funcție de:

– statutul companiei din punct de vedere al TVA (platitoare sau neplatitoare a acestei taxe), precum si de tipul autoturismului cumparat (nou sau rulat) si de valoarea lui.

Achizitia de autoturisme noi

Pentru achiziția de masini noi, regula este sa se plateasca TVA in Romania, indiferent daca cumparatorul este persoana fizica sau juridica.

Un autoturism este nou daca indeplineste una dintre urmatoarele condiții:

– sa nu fi fost livrat cu mai mult de sase luni de la data intrarii in funcțiune;
– sa nu fi parcurs mai mult de 6.000 km.

Companiile platitoare de TVA vor comunica codul de TVA furnizorului, iar acesta va emite o factura fara TVA.

Compania din Romania va inregistra TVA-ul prin taxare inversa, facand nota contabila 4426 = 4427.

De asemenea, va declara achizitia in declaratia 390.

Companiile neplatitoare de TVA care achizitioneaza masini noi din UE trebuie:

– sa se inregistreze din punct de vedere al TVA, indiferent de valoarea autoturismului,
– sa depuna decontul special de TVA la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF);
– sa plateasca TVA inainte de inmatriculare, dar nu mai tarziu de ziua de 25 a lunii urmatoare achizitiei.
Organele fiscale vor elibera un certificat prin care sa ateste plata TVA. Acest certificat trebuie depus la Serviciul inmatriculari.

Achizitia de auturisme rulate

Pentru achizitia de masini la mana a doua, regula este sa nu se plateasca TVA in Romania, indiferent daca cumparatorul este persoana fizica sau juridica.

Un autoturism este la mana a doua daca indeplineste ambele conditii:

– sa fi fost livrat cu mai mult de sase luni de la data intrarii in functiune si
– sa fi parcurs mai mult de 6.000 km.

Factura emisa de furnizor este intocmita diferit, in functie de aplicarea sau neaplicarea regimului special pentru bunuri la mana a doua.

Un furnizor care aplica regimul special pentru bunurile la mana a doua aplica TVA doar la marja sa de profit (diferenta intre pretul de vanzare si pretul de cumparare al bunului la mana a doua).

Acest regim se aplica in special companiilor specializate in vanzarea masinilor la mana a doua.

Daca furnizorul nu aplica regimul special pentru bunuri la mana a doua (vinde masini proprii), va aplica TVA-ul tarii sale.

Companiile platitoare de TVA vor comunica codul de TVA furnizorului, iar acesta va emite o factura fara TVA.

Compania din Romania va inregistra TVA-ul prin taxare inversa facand nota contabila 4426 = 4427.

De asemenea, va declara achizitia in declaratia 390.

Pentru a se considera o livrare intracomunitara, trebuie sa se faca dovada transportului. Compania din Romania trebuie sa obtina de la ANAF un certificat prin care sa se mentioneze ca nu trebuie sa se plateasca TVA in Romania. Acest certificat trebuie depus la Serviciul inmatriculari.

Daca firma din Romania este neplatitoare de TVA si achizitioneaza autoturisme la mana a doua cu valoarea mai mare decat 34.000 lei, trebuie sa se inregistreze din punct de vedere TVA pentru tranzactiile intracomunitare inainte de realizarea tranzactiei. Compania va comunica codul de TVA catre compania din UE, iar aceasta va emite factura fara TVA.

Daca achizitioneaza autoturisme la mana a doua de la persoane fizice sau companii neplatitoare de TVA, aceste tranzactii nu se considera achizitii intracomunitare. In aceste cazuri, nu trebuie depus decont special, declaratia 390 si nici nu trebuie platit TVA.

avocat Marius Coltuc

 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.