AVOCAT Marius COLTUC: Daca BANCA ti-a vandut DATORIA recuperatorilor nu mai poti fi EXECUTAT silit! Ce trebuie sa faci impotriva unei executari silite ilegale

Asa cum ne-am obisnuit in ultimul timp, bancile cesioneaza contractele de credit neperformante catre diferite SRL-uri, firme de recuperari (Kruk, EOS KSI etc) .

Puteti obtine anularea actelor de executare silita daca dovediti macar una din urmatoarele situatii:

– nu vi s-a comunicat cesiunea de creanta dintre unitatea bancara si societatea de recuperare,
– s-a implinit termenul de prescriptie a executarii creantei urmarite,
– firmele de recuperare nu pot executa direct contractul de credit,asemanator unei banci,
– firmele de recuperare nu pot fi mandatar in instanta de judecata a unitatilor bancare.

Aspectele enumerate mai sus sunt cu titlu exemplificativ, in practica putand aparea si alte motive pentru a solicita anularea actelor de executare.

Asa cum am precizat mai sus, in cadrul unei Contestatii la Executare, toata executarea silita poate fi anulata daca nu se face dovada comunicarii cesiunii de creanta catre debitorul cedat, adica catre imprumutat, in baza unei notificari.

Conform art.1578 Cod Civil – debitorul este tinut sa plateasca cesionarului din momentul in care: fie accepta cesiunea printr-un inscris cu data certa, fie primeste o comunicare scrisa a cesiunii. Comunicarea cesiunii nu produce efecte daca dovada scrisa a cesiunii nu este comunicata debitorului.

In practica, de multe ori se intampla ca cesionarul/cedentul (creditorul initial – exp.banca / noul creditor –firma de recuperare ) sa “ uite” a face comunicarea cesiunii catre debitor, fapt ce-l poate avantaja pe acesta din urma. Doar in baza unei contestatii la executarea silita se poate invoca acest aspect avand drept finalitate anularea intregii executari.

Pe de alta parte trebuie verificat daca creanta urmarita nu este prescrisa. Termenul de prescriptie de 3 ani incepe sa curga din momentul in care banca a constatat scadent intreg debitul. Din acel moment banca ar fi putut incepe executarea silita impotriva debitorului. Doar instanta de judecata, in baza unei contestatii la executare poate stabili implinirea termenului de prescriptie si anula intreaga executare silita.

Mai mult decat atat, se analizeaza daca acesti recuperatori de debite pot incepe executarea silita impotriva debitorului pentru recuperarea creditelor bancare, asemanator unei banci.

Fata de institutiile bancare, contractele de credit reprezinta titluri executorii, putand a fi puse direct in executare in caz de neplata.

Consideram ca acest privilegiu nu poate fi preluat in baza unui contract de cesiune si de catre firmele de recuperare. Recuperatorii nu pot actiona asemenea unei banci: contractele de credit nu-si pastreaza calitatea de titluri executorii prin cesiune si fata de firmele de recuperare. Altfel spus, creanta cesionata isi pierde calitatea de creanta bancara, intre noul creditor si debitor intervenind un nou raport.

Legiuitorul a inteles sa confere caracter de titlu executoriu contractului de credit in considerarea persoanei creditorului , respectiv a institutiei de credit care acorda imprumutul bancar, titlul executoriu fiind raportat strict cu privire la obiectul sau: debitul principal si accesoriile, precum si la subiectele sale: institutia bancara si debitorul.

Aceasta situatie trebuie invederata instantei de judecata tot in baza unei contestatii la executare.

Un alt aspect important stabilit de Inalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti este cu privire la lipsa calitatii de reprezentant in instanta a firmelor de recuperare in calitate de mandatar.

Astfel prin Decizia 9 in dosarul nr.507/1/2016 Inalta Curte stabileste: ”Admite sesizarea formulata de Tribunalul Brasov – Sectia I civila, in dosarul nr. 21531/197/2015, privind pronuntarea unei hotarari prealabile si, in consecinta, stabileste ca: In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 84 alin. (1) din Codul de procedura civila, cererea de chemare in judecata si reprezentarea conventionala a persoanei juridice in fata instantelor de judecata nu se pot face prin mandatar persoana juridica, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urma. “

In multe dosare aflate pe rolul instantelor, reprezentarea firmelor creditoare (banci, firme leasing sau alte societati ) se face prin mandatar – alte firme (exp. Kruk, Eos sau oricare alta societate ) sau consilierul juridic/avocat al acestor mandatari.

Aceasta Decizie isi produce efectele aspura tuturor cauzelor aflate in curs de judecata, dupa publicarea ei in Monitorul Oficial. Important este de a invoca lipsa calitatii de reprezentant a mandatarului prin contestatia la executare formulata in fata instantei de fond.

Conform art. 82 din Noul Cod Procedura Civila –

(1) Cand instanta constata lipsa dovezii calitatii de reprezentant a celui care a actionat in numele partii, va da un termen scurt pentru acoperirea lipsurilor. Daca acestea nu se acopera, cererea va fi anulata.

(2) Exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant inaintea primei instante nu poate fi invocata pentru prima oara in calea de atac.

In masura in care sunteti victima unei executari silite ilegale este necesar sa apelati la un avocat in vederea formularii in termenul legal a unei contestatii la executare.

avocat Marius Coltuc

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.