Home Economie Avocat Marius Coltuc, despre CUM se IMPOZITEAZA VENITURILE din STRAINATATE

Avocat Marius Coltuc, despre CUM se IMPOZITEAZA VENITURILE din STRAINATATE

Termenul-limita pentru depunerea formularelor 201 de catre cei care au obtinut venituri din strainatate se apropie cu pasi repezi.

Pana joi, mai exact, anumite categorii de rezidenti si nerezidenti trebuie sa declare Fiscului veniturile obtinute din afara Romaniei, altfel riscand sa fie amendati. Impozitarea acestor venituri de catre statul roman s-ar putea sa fie insa dublata si de o eventuala impozitare in statul din care provin banii respectivi. Cum se rezolva problema dublei impuneri, va prezentam, pe scurt, in cele ce urmeaza.

Vorbim, mai exact, de romani care sunt rezidenti si au domiciliul in Romania, de persoanele nerezidente care fie au centrul intereselor vitale in Romania (averea, familia, copiii), fie stau in tara mai mult de 183 de zile adunate intr-un interval de 12 luni.

Inclusiv salariatii au obligatia sa declare veniturile din strainatate, daca si numai daca angajatorul lor (strain) are rezidenta in Romania (mai multe detalii, aici). Cat ii priveste pe cei care lucreaza ca persoane fizice autorizate (PFA), depunerea formularului 201 nu e obligatorie.

Solutia la o problema de dubla impunere o aduce o conventie de evitare a dublei impuneri, adica un document pe care statul nostru il incheie cu un alt stat pentru a trata chestiuni fiscale (lista completa a conventiilor pe care Romania le are incheiate la acest moment, aici). Daca exista o astfel de conventie cu statul de unde romanul obtine banii respectivi, atunci lucrurile sunt simple. Fiscul roman se raporteaza la conventia respectiva si contribuabilul nu ajunge sa fie dublu impozitat.

Evitarea dublei impozitari se face, potrivit Codului fiscal, prin urmatoarele doua metode:

– metoda creditului fiscal: daca respectiva conventie prevede ca evitarea dublei impuneri se face prin aceasta metoda, atunci din impozitul datorat in Romania contribuabilului urmeaza sa i se scada impozitul platit in strainatate; daca exista o diferenta, adica impozitul din strainatate ar fi mai mic, atunci contribuabilul va mai plati statului roman o diferenta; in schimb, daca a platit mai multi bani in strainatate decat ii datoreaza statului roman, atunci el nu poate pretinde ca Fiscul sa-i dea bani pentru a compensa acest lucru;

– metoda scutirii: si in acest caz, pentru a se aplica, ea trebuie prevazuta in conventia de evitare a dublei impuneri; daca scutirea de impozit e solutia prevazuta de conventie, atunci respectivul e scutit de impozit in Romania; chiar si asa insa, romanul tot trebuie sa declare acel venit la Fisc, el fiind scutit de impozit numai daca anexeaza documentul justificativ eliberat de autoritatea competenta a statului strain, care atesta impozitul platit in strainatate.
Creditul fiscal/ scutirea se acorda daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:

– se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain in care s-a platit impozitul;
– impozitul platit in strainatate, pentru venitul obtinut in strainatate, a fost efectiv platit de persoana fizica (plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competenta a statului strain respectiv);
– venitul este unul impozabil (ne raportam la lista de venituri din tabel).

Dupa cum spuneam la inceput, declararea acestor venituri se face pana cel tarziu joi, prin depunerea in dublu exemplar a formularului 201 la Fisc (modelul de formular se regaseste atasat acestui articol). Originalul trebuie depus la organul fiscal central in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal declarantul, iar copia este pastrata de acesta din urma. Formularul se depune fie direct la registratura organului fiscal, fie prin posta (scrisoare recomandata cu confirmare de primire), fie online.

Atentie! Cei care sunt obligati sa depuna formularul si nu o fac in termenul impus de legislatia fiscala, adica pana pe 25 mai inclusiv, risca sa fie amendati cu o suma cuprinsa intre 50 si 500 de lei.

avocat Marius Coltuc

Exit mobile version