Home Economie BANI pentru FIRME. Finantari nerambursabile in 2016

BANI pentru FIRME. Finantari nerambursabile in 2016

Inscrierile in cadrul a doua noi programe de finantare, introduse in premiera in Romania şi prin care antreprenorii pot obtine bani de la stat pentru infiintarea şi dezvoltarea afacerilor proprii, vor incepe miercuri, potrivit unui anunt recent al Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism. 

Mai exact, sprijinul nerambursabil va putea fi acordat celor care au sau pun bazele unei afaceri la sat şi celor care infiinteaza si dezvolta o mica fabrica. 
 
Anul acesta, autoritatile ofera antreprenorilor autohtoni nu mai putin de zece programe de finantare prin care acestia din urma pot solicita bani pentru infiintarea si dezvoltarea afacerilor personale. 
 
De altfel, Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism din cadrul Ministerul Economiei a anuntat joi, prin intermediul unor comunicate de presa postate pe site-ul propriu, lansarea a doua noi programe nationale. Concret, este vorba despre Programul national multianual pentru infiintarea si infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural si Programul national multianual de microindustrializare. 
 
125.000 de lei pentru infiintarea si dezvoltarea firmelor in mediul rural
 
Procedura de implementare a schemei de ajutor de minimis din cadrul Programului national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural a fost aprobata prin Ordinul ministrului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri nr. 694/2016, un document aparut in Monitorul Oficial,  Partea I, nr. 513 si 513 bis din 7 iulie.
 
Programul citat ofera antreprenorilor de la sate posibilitatea sa primeasca un ajutor de la stat de pana la 125.000 de lei, reprezentand cel mult 90% din din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate. Prin urmare, beneficiarul trebuie sa vina si el cu o contributie proprie, de minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.
 
De altfel, printr-un anunt publicat recent pe site-ul propriu, Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism a anuntat ca antreprenorii interesati sa-si inscrie planurile de afaceri in acest program o pot face online, in perioada 20-29 iulie, pe site-ul www.aippimm.ro.
 

Mai precis, inscrierea online a planurilor de afaceri va incepe miercuri dimineata, la ora 10.00 si se va incheia in seara zilei de 29 iulie, la ora 20.00.

 
„Pentru participarea la program fiecare solicitant trebuie sa se inregistreze cu user si parola. Dupa crearea contului de inscriere, aplicatia va trimite automat pe adresa de e-mail a solicitantului un mesaj si un link de confirmare. Dupa confirmare, aplicatia de inregistrare a planului de afaceri va deveni activa pentru completarea on-line a planului de afaceri si incarcarea in aplicatie a documentelor solicitate (…)”, scrie in procedura de implementare a proiectului. 
 
Programul destinat afacerilor de la sate, ce se va desfasura in premiera pe teritorul tarii noastre, are alocat un buget total de 25,9 milioane de lei in anul 2016, estimandu-se ca vor exista cel putin 207 beneficiari ai sprijinului.
 
In program pot intra microintreprinderile, IMM-urile, dar si persoanele fizice autorizate (PFA) si intreprinderile individuale, cu precizarea ca fiecare dintre aceste entitati trebuie sa indeplineasca o serie de criterii pentru a putea primii banii. Concret, trebuie ca:
 
– societatea sa aiba sediul in mediul rural si tot acolo sa-si desfasoare activitatea;
– societatea sa fie inregistrata pe teritoriul Romaniei la Oficiul Registrului Comertului si sa isi desfasoare activitatea de cel putin trei ani fiscali consecutivi;
– codul CAEN pentru care solicita finantare sa fie eligibil in cadrul Programului;
– sa nu aiba datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru;
– sa nu se afle in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare etc.
 
Odata obtinuti, banii de la stat vor putea fi investiti, printre altele, in echipamente IT, masini, utilaje, birotica, utilaje, autoutilitare, crearea unui site de prezentare, servicii de promovare, cursuri de antreprenoriat, consultanta etc.
 
In acelasi timp, exista si unele cheltuieli neeligibile, respectiv cheltuielile privind TVA, taxe, avize, comisioane, ambalajul, transportul, punerea in functiune ori instruirea personalului pentru utilizarea celor achizitionate.
 
Potrivit informatiilor furnizate recent de Guvern, pentru a obtine un punctaj maxim, aplicantii trebuie sa aiba cel putin un loc de munca ocupat la data lansarii aplicatiei electronice de inscriere si sa creeze, prin proiect, minimum trei locuri de munca.
 
Micile ateliere si fabrici pot obtine pana la 250.000 de lei
 
Cel de-al doilea program lansat in premiera anul acesta in Romania, si pentru care inscrierile se vor desfasura in aceeasi perioada mentionata si in cazul programului analizat anterior (20-29 iulie), se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii si se aplica pe intreg teritoriul tarii, in toate cele opt regiuni de dezvoltare.
 
De altfel, procedura de implementare a schemei de ajutor de minimis prevazuta in cadrul Programului national multianual de microindustrializare a fost aprobata prin Ordinul ministrului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri nr. 695/2016, act publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 511 si 511 bis din 7 iulie.
 
Noului program i-a fost alocat anul acesta un buget de 60,89 milioane de lei, fiind asteptata, prin implementarea acestuia, finantarea unui numar de cel putin 244 de beneficiari, microintreprinderi, dar si IMM-uri care indeplinesc anumite conditii, dupa cum urmeaza:
 
– sunt inregistrate la Oficiul Registrului Comertului si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
– codul CAEN pentru care solicita finantare este eligibil in cadrul Programului si autorizat a fi desfasurat la momentul inscrierii online;
– au cel putin doua exercitii financiare incheiate la data deschiderii aplicatiei electronice de inscriere a planului de afaceri;
– nu au datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale.
 
De asemenea, este important sa precizam ca, la fel ca si in cazul celorlalte programe de finantare, asociatii, actionarii sau administratorii care detin mai multe societati nu pot aplica in cadrul prezentului program decat cu o singura societate.
 
Societatile selectate pentru finantare vor primi un ajutor financiar nerambursabil de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 250.000 lei/ beneficiar, aproximativ 55.000 euro.
 
Prin urmare, beneficiarul va trebui sa acopere din contributie proprie minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.  Prin Program ar urma sa se finanteze cheltuielile de formare profesionala a angajatilor noi (cursuri sau formare la locul de munca) si de implementare a unor planuri de investitii depuse de firme.
 
Potrivit unui anunt recent al Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, persoanele interesate isi pot inscrie planurile de afaceri incepand de miercuri, ora 10.00, urmand ca sesiunea de inscriere sa se incheie in seara zilei de 29 iulie, la ora 20.00 (inscrierile se vor face aici).
 
Potrivit procedurii de implementare a programului, firmele beneficiare pot activa in mai multe sectoare, de la industrie alimentara, confectii, industrie metalurgica pana la fabricarea mobilei sau chiar a masinilor. Concret, sunt eligibile societatile care desfasoara activitati pe codurile CAEN aferente urmatoarelor diviziuni:
 
– 10 Industria alimentara;
– 13 Fabricarea produselor textile;
– 14 Fabricarea articolelor de imbracaminte;
– 15 Tabacirea si finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor;
– 16 Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemnsi pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite;
– 22 Fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice;
– 23 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice;
– 24 Industria metalurgica;
– 25 Industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini utilaje si instalatii – cu exceptia societatilor care desfasoara activitati pe codurile CAEN aferente grupei 254 Fabricarea armamentului si munitiei;
– 26 Fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;
– 27 Fabricarea echipamentelor electrice;
– 28 Fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a.;
– 31 Fabricarea de mobila;
– 32 Alte activitati industriale n.c.a.
 
Banii primiti de la stat vor putea acoperi urmatoarele cheltuieli:
 
– Aparate si instalatii de masura, control, reglare;
– Autoutilitare, pentru transportul produselor proprii;
– Echipamente IT;
– Achizitionarea de spatii de lucru, spatii de productie;
– Realizarea unui site pentru prezentarea activitatii solicitantului;
– Cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale, in limita a 4.500 de lei.
 
Pentru obtinerea unui punctaj maxim, aplicatii trebuie sa aiba cel putin doi angajati inainte de depunerea cererii de finantare si sa creeze, prin proiect, minimum patru locuri de munca, dintre care doua sa fie ocupate de someri sau absolventi. 
 
Totodata, punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu in vederea verificarii administrative si a eligibilitatii este de 50 de puncte din maxim 100 de puncte posibile, scrie avocatnet.info.
 

Exit mobile version