BCE a cotat vineri euro la 4,9263 lei

Pe parcursul săptămânii trecute, leul a avut o evoluție ușor descendentă, asemănătoare cu cea a altor monede din regiune.

Tendința s-a manifestat în condițiile în care tensiunile geopolitice s-au amplificat după ce Rusia și-a masat trupele la frontiera cu Ucraina și se arată pregătită să înceapă un nou conflict armat.

În plan intern, conflictul din coaliția de guvernământ a pus o presiune suplimentară pe leu, chiar dacă agenția Standard & Poor’s a reconfirmat la sfârșitul săptămânii ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută menținerea ratingului și a îmbunătățit perspectiva de la „negativ” la „stabil”.

Media euro a început săptămână la 4,9205 lei și a urcat joi la 4,9245 lei. La finalul ei, cursul a scăzut la 4,9243 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,923 și 4,929 lei, cu închiderea la 4,926 lei.

Creșterea cotațiilor a făcut ca Banca Centrală Europeană să publice o cotație a euro de 4,9263 lei, care reprezintă un nou record și semnalizează posibilitatea ca în următoarele zile cursul monedei unice să atingă noi maxime.

Într-un recent discurs al guvernatorului BNR, cu ocazia unei întâlniri regionale a FMI, acesta preciza că „pe plan monetar, nu vedem motive pentru reduceri suplimentare ale dobânzii de politică monetară (…) . În ceea ce privește cursul de schimb, suntem pregătiți să asigurăm mai multă flexibilitate având în vedere rolul său de menținere a încrederii sociale”.

După o creștere puternică în primul trimestru, dolarul a început să piardă din vigoare, după ce oficialii Rezervei Federale au anunțat că vor menține dobânda de politică monetară la minimele istorice de 0-0,25%, cel puțin până la sfârșitul acestui an.

Euro a crescut în perioada analizată de la un minim de 1,1871 la 1,1994 dolari, la sfârșitul săptămânii, când piețele americane s-au închis la 1,1986 dolari.

Media monedei elvețiene a fluctuat între 4,4560 și 4,4730 iar a celei britanice a scăzut de la 5,6963 la 5,6647 lei.

Uncia a crescut vineri la 1.762-1.783 dolari, încheind cea mai bună săptămână din ultimii patru ani. În piața locală, prețul gramului de aur a crescut de la 229,6754, la începutul săptămânii, la 233,8266 lei, la sfârșitul ei.

Injecțiile de lichiditate în piața monetară la care a recurs BNR în luna trecută cu scopul de a stimula creditarea, au asigurat o scădere a dobânzilor interbancare.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a încheiat săptămâna la 1,59%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat nivel stabilit marți de 1,68% iar indicele la 12 luni s-a oprit la 1,74%.

Bitcoin a atins miercuri un nou maxim istoric de 64.895 dolari, evoluție stimulată de lansarea pe bursa americană Nasdaq a Coinbase.

Odată atins noul record, criptomoneda a intrat pe o pantă descendentă rapidă, provocată atât de marcările de profit cât și creșterea plasamentelor în active considerate mai sigure. Duminică dimineață a fost atins un minim de 52.100 dolari.

Analiza cuprinde perioada 12-16 aprilie.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.