Bitcoin a scăzut în patru luni cu peste 50%

Bitcoin a început săptămâna trecută la aproape 34.600 dolari, însă a scăzut vineri aproape de pragul de 31.000 dolari, pentru ca duminică dimineață să fluctueze între 31.500 și 32.400 dolari, valori mai mici cu peste 50% față de maximul istoric de aproape 65.000 dolari, atins la jumătatea lui martie.

În cazul ether, de la peste 2.100 dolari cotațiile au coborât sâmbătă până aproape de 1.800 dolari, pentru ca duminică dimineața acestea să fluctueze între 1.900 și 2.000 dolari.

Tendința de depreciere a monedelor digitale este provocată de măsurile luate de autoritățile de la Beijing, care au blocat activitatea de „minerit” de bitcoin sau tranzacționarea criptomonedelor dar și temerile, exprimate chiar de unii dintre apărătorii banilor electronici, că evoluția din lunile trecute a fost cea mai mare schemă Ponzi din istorie.

De aceea, marile bănci centrale și autoritățile de reglementare doresc să impună reguli cât mai clare în privința tranzacționării și deținerii de monede digitale. În acest context, d-na Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, va discuta cu autoritatea de reglementare a pieței despre stablecoins, o formă de criptomonede care sunt legate de active tradiţionale, inclusiv dolarul american.

În opinia analiștilor corelarea stablecoins cu dolarul pune în dificultate Rezerva Federală americană care nu ar mai putea să controleze cantitatea de bani din piață.

În opinia șefului Fed, Jeremy Powell, criptomonedele „sunt mai mult un activ pentru speculaţii. Prin urmare, nu sunt folosite în mod special ca metodă de plată. În principal, sunt mai degrabă un substitut pentru aur”. Acesta crede că volatilitatea lor ridicată subminează capacitatea de stocare a valorii, o funcţie de bază a unei monede. 

Facebook intenționează să lanseze propria stablecoin, diem, până la sfârșitul acestui an, care urmează să fie legată de dolar.

Pe de altă parte, mai multe bănci centrale au lansat experimental, cum este cazul Chinei, monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

Radu GEORGESCU

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.