BNR nu a coborât dobânda de referință

Joi, s-a desfășurat principalul eveniment al începutului de lună, ședința de politică monetară a BNR.

Banca centrală a decis să mențină rata de referință la 7%/an, mișcare anticipată deja de piață, după ce guvernatorul Mugur Isărescu a afirmat luna trecută că acest nivel va fi menținut și în prima parte a anului viitor. Dobânda lombardă și facilitatea de depozit au rămas la 8%, respectiv 6%.

În comunicatul de presă care a urmat ședinței, se arată că „deciziile vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile. În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse”.

Cursul de schimb al euro nu a fost influențat de decizia BNR și a scăzut de la 4,9752 la 4,97 lei. Întărirea leului s-a datorat scăderii aversiunii față de risc, evoluția de care au profitat și celelalte monede din regiune. Dacă tranzacțiile din precedentele trei ședințe s-au efectuat în culoarul 4,973-4,975 lei, joi ele s-au realizat între 4,969 și 4,976 lei.

Piața monetară a fost calmă iar indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,50% iar cel la 12 luni la 6,63%.

Moneda americană a intrat în a 11-a săptămână consecutivă de apreciere. Ea a luat joi o pauză și se tranzacționa între 1,0501 și 1,0530 dolari, după ce euro a atins marți un minim al ultimelor opt luni de 1,0452 dolari. În piața locală, media monedei americane a scăzut de la 4,7387 la 4,7293 lei.

Evoluția dolarului se datorează robusteţei pe care o arată economia Statelor Unite în comparaţie cu cele din Europa şi Asia dar și creșterii preţurilor la materiile prime energetice, situație care nu afectează SUA.

Cursul francului elvețian a scăzut marginal la 5,1559 lei iar cel al lirei sterline a coborât la 5,7344 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut la 277,1256 lei, evoluție la care a contribuit deprecierea monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 1.812 și 1.830 dolari.

În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 387,66 forinți/euro iar cea poloneză la 4,5974 zloți/euro.

Cotațiile bitcoin au crescut la 27.557-27.882 dolari iar ethereum fluctua între 1.633 și 1.655 dolari.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.