Home Economie BNS: „Peste un milion de angajați au salariile diminuate în urma așa-numitei...

BNS: „Peste un milion de angajați au salariile diminuate în urma așa-numitei revoluții fiscale”

Blocul Național Sindical (BNS) anunță într-un comunicat de presă că 1,2 milioane de salariați au salariile diminuate și alți peste șase sute de mii sunt expuși riscului de diminuare, pe fondul revoluției fiscale.

BNS afirmă că statistica survine la patru luni de la punerea în aplicare a OUG 79/2017 ce a adus modificări la Codul Fiscal.

Statistica BNS, bazată pe date de la Inspecția Muncii

1.135.418 salariați au înregistrat, în martie 2018 față de noiembrie 2017, reduceri ale veniturilor salariale nete, din care:

169.440 de salariați au suportat integral transferul sarcinii contributiilor.

965.978 de salariați au suportat parțial transferul sarcinii contribuțiilor.

608.781 de salariați au primit compensarea transferului sub formă de bonusuri.

Contractele lor de muncă au rămas însă neschimbate în ceea ce privește salariul de bază brut. Ca urmare, angajatorul poate decide oricând unilateral diminuarea sau stoparea acestor forme de remunerare.

De asemenea, în urma analizei datelor furnizate de Inspecția Muncii, BNS informează că la 31.03.2018, doar aproximativ 50% din angajatorii din mediul economic din România au operat modificări ale contractelor individuale de muncă în vederea compensării transferului sarcinii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

„Potrivit OUG 79/2017, de la 1 ianuarie 2018, România este singurul stat din Uniunea Europeană în care contribuțiile la asigurările sociale pentru sistemul de pensii și cel de asigurări sociale sunt plătite integral de angajati”, notează reprezentanții BNS.

Exit mobile version