Botosani: Mega-investitie de un miliard de euro in eoliene

Compania Terra Romania SPV One incepe din august constructia unui parc eolian de 500 de MW la Paltinis in judetul Botosani. Investitia totala se apropie de un miliard  de euro iar proprietarii sunt doua „firme fantoma” din Cipru si Panama. In spatele acestor off-shore-uri ar fi o mare companie americana de constructii, potrivit spuselor edilului din localitate.

Proiectul a fost anuntat intr-un raport facut la inceputul acestui an de Andreea Paul, consilierul fostului premier Mihai Razvan Ungureanu, care prezenta investitiile regionale anuntate pentru 2012. Potrivit raportului investitia totala ar fi de 500 de milioane de euro si ar crea 200 de locuri de munca. Andreea Paul a declarat ca datele oferite au fost furnizate de Prefectura Botosani.
Primarul din Paltinis, Costel Romanescu, a precizat ca proiectul este aproape de a fi lansat si ca investitia totala este aproape dubla fata de ceea ce se mentiona in raportul amintit.
„Oamenii astia sunt foarte seriosi. Au venit aici la noi prin 2008. Si-au exprimat intentia de a crea acest parc eolian si eu i-am ajutat cat am putut pentru ca alte investitii nu prea sunt pe la noi. Proiectul se numeste Green Energy Northern Park, va avea 500 de MW si se va intinde pe suprafata a patru comune iar toate investitiile in echipamente vor costa aproape un miliard de euro. Numai ca sa cumpere terenul aferent investitorii au cheltuit 5 milioane de euro asa ca intentiile lor sunt cat se poate de serioase”, a spus pentru economica.net, primarul din Paltinis. La cifrele vehiculate de edilul din Paltinis parcul eolian din localitate ar urca direct pe locul doi al podiumului celor mai mari investitii din Romania din domeniu, liderul fiind compania CEZ cu 1,1 miliarde de euro investite in parcurile  de 600 MW Fantanele si Cogealac din Dobrogea.
Primarul Romanescu spune ca investitorii au obtinut toate avizele necesare constructiei si se pregatesc sa demareze proiectul in august. In acest caz parcul eolian ar fi functional din primele zile ale lui 2014.
Din datele de la Registrul Comertului, firma Terra Romania este detinuta in proportii egale de doua firme, una inregistrata in Cipru si alta in Panama, Alejo Holdings respectiv Consolidated Contracting Company. Cum cele doua tari sunt paradisuri fiscale, adevaratii proprietari sunt greu de gasit. Primarul Romanescu spune, insa, ca patronul ar fi o companie americana de constructii aflata printre liderii mondiali din domeniu. „Probabil au luat niste date luate de la satelit privind intenistatea vanturilor de au ajuns exact la noi in localitate. Lucreaza si cu cei mai mari specialisti in vanturi din lume, scotieni, danezi. Suntem norocosi ca ne-au ales chiar pe noi. Suntem saraci pe aici. Mare noroc”, mai spune Romanescu.
Primarul a refuzat sa dezvaluie numele investitorului american motivand ca este oprit de un acord de confidentialitate. Nimeni din Guvern ori din Prefectura Botosani nu stie cine este acest misterios investitor.
Venirea unui investitor de asemenea calibru tocmai in Paltinis este explicabila prin prisma faptului ca localitatea botosaneana este asezata intr-una din cele mai bune zone eoliene ale Romaniei. „Vantul bate in Paltinis mai mult de 300 de zile pe an”, spune Radu Dorulet, consilierul prefectului de Botosani.
In judetul Botosani va incepe, in acest an, constructia unui alt parc eolian de 50 de MW in localitatea Mitoc. Parcul reprezinta o investitie de 70 de milioane de euro realizata in parteneriat intre compania Elsaco Botosani detinuta de omul de afaceri Valeriu Iftimie si un concern franco-german.
Botosaniul si celelalte judete din nord-estul tarii sunt in epicentrul saraciei din Europa. Potrivit datelor Eurostat, aceasta este a doua cea mai saraca regiune din Europa dupa Severozapaden din Bulgaria. Romanii din nord-est au doar 27% din puterea medie de cumparare a europenilor. Botosaniul este si unul dintre cele mai sarace judete din tara in ceea ce priveste salariile, valoare depozitelor la banca sau numarul de someri.
Romania este in plin boom eolian. Zeci de proiecte de parcuri eoliene sunt anuntate pentru urmatorii ani care se adauga altor zeci deja instalate sau in curs de instalare. La sfarsitul anului trecut erau operabili 1.000 MW eolieni cea mai mare majoritate fiind in Dobrogea. In acest an vor mai fi instalati inca 1.335 de MW eolieni iar la sfarsitul anului viitor capacitatea totala instalata va fi de 4.000 de MW.
Transelectrica are cereri de avize pentru 30.000 de MW eolieni insa sistemul nu suporta, in prezent, mai mult de 5.000 de MW.
Miza investitorilor in eoliene este subventia de la stat pentru productia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrala eoliana primeste de la stat doua certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in sistem iar pretul unui certificat pe piata libera fluctueaza intre 28 de euro si 57 de euro.
Un certificat verde se emite de Transelectrica dupa producerea si livrarea unui MWh de energie regenerabila. Schema prin care Romania acorda aceste certificate este completata de obligatia ca furnizorii de electricitate sa achizitioneze un procent anual de certificate proportional cu energia livrata. La randul lor, acestia isi recupereaza banii de la consumatori prin factura la curent, in asa fel incat toata populatia Romaniei sprijina productia de energie verde.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.