In bugetul pe anul viitor, cheltuielile destinate investitiilor insumeaza 44,8 miliarde lei. Asta inseamna aproximativ 6.3 % in PIB si o pondere in total cheltuieli bugetare de 18,7 %, se arata in Raportul Guvernului privind situatia macroeconomica a Romaniei. In ce priveste salariile, doar o parte dintre bugetari se vor bucura de o majorare, restul vor trebui sa se multumeasca cu acelasi salariu ca in 2014.
In buget, cea mai mare parte a banilor este rezervata platii PENSIILOR si SALARIILOR bugetarilor.
Pentru unii bugetari, vor creste salariile, chiar daca aceasta majorare va fi foarte mica. Este prevazuta si o majorare a pensiilor.
De la 1 ianuarie pensiile vor creste cu 5%, iar salariul minim cu 75 de lei. Tot anul viitor, lefurile profesorilor vor creste de doua ori cu cate 5%, iar ale medicilor cu 100 de lei.
Dar, unele drepturi ale bugetarilor raman in asteptare. Nu le vor fi acordate TICHETE de MASA si nici BANI pentru ORELE SUPLIMENTARE.
„In continuare se duce o politica usor stranie in care tichetele de vacanta, tichetele de masa ca instrumente de ajutorare a salariatilor care au venituri salariale mici sunt interzise prin actul normativ”, atrage atentia Bogdan Hossu.
Iar la economii vor fi pusi si copiii de gradinita. Lor li se taie MIEREA din meniuri.
Guvernantii au decis ca trebuie scoasa mierea din gradinite si scoli, unde era prevazuta in alimentatia celor mici, prin lege, ca supliment nutritiv.
Pe plan economic, se va mentine cota unica si TVA-ul la acelasi nivel. Guvernul u renunta insa, nici in 2015, la acciza suplimentara de 7 eurocenti care a scumpit carburantii.
Cele mai castigate domenii sunt transporturile, cu o crestere de 15 la suta si un buget de aproape 23 de miliarde de lei, educatia, care va avea aproape 2 miliarde de lei in plus, si sanatatea care primeste suplimentar un miliard.
Se taie de la Ministerul de Externe 110 milioane din cele 790 de anul acesta, de la Administratia Prezidentiala 1 milion din 23, si de la Camera Deputatilor tot un milion, dar din 242 de milioane anul acesta.
In ce priveste sumele destinate investitiilor in autostrazi, apar niste surprize, dupa cum spun analistii economici. Pe lista prioritatilor nu se afla autostrada Sibiu-Pitesti, ultimul segment lipsa de pe ruta Constanta-Bucuresti-Sibiu-Nadlac si nici autostrada Transilvania, ori tronsonul Comarnic-Brasov.
In schimb, se afla pe lista tronsoanele Timisoara-Lugoj, Sebes-Turda , Lugoj-Deva si Nadlac-Arad, plus centurile Brasovului, Bucurestiului si Constantei. Trebuie remarcat insa ca din taxe si impozite doar 18 miliarde merg pe investitii, diferenta urmand sa fie acoperita din fonduri europene.