Ce au gasit INSPECTORII de MUNCA la STATIUNEA de CERCETARE POPAUTI

Amenzi si o lista lunga cu nereguli la Statiunea de Cercetare de la Popauti au rezultat in urma unui control dispus de prefectul Dan Nechifor in sedinta Comisiei de dialog social din data de 03.03.2016.

Verificarile au fost facute de reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Botosani.
 
Iata ce au constatat inspectorii de munca din cadrul compartimentului Control Relatii de Munca dupa ce controlat actele si au vorbit cu salariatii: 
 
-Nu a fost prezentat inspectorilor de munca registrul de zilieri, la data controlului inopinat. Fapta constituie contraventie, incalcandu-se prevederile art.5(2) din Legea 52/2011 cu modificarile ulterioare iar unitatea a fost sanctionata cu amenda in valoare de 6.000 lei. 
 
-Din verificarea pontajelor pe lunile februarie si martie 2016, s-a constatat ca angajatorul nu respecta prevederile referitoare la acordarea repausului saptamanal de 48 de ore consecutive. Fapta constituie contraventie, incalcandu-se prevederile art.137 din Legea 53/2003 republicata, unitatea  fiind sanctionata cu amenda in valoare de 1.500 lei. 
 
-Din confruntarea fiselor de identificare completate de salariati, cu ocazia controlului inopinat, cu pontajele intocmite de angajator, rezulta o neconcordanta intre orele de munca prestate de salariati si evidenta din pontaje. Fapta constituie contraventie  incalcandu-se prevederile art. 119 din Legea 53/2003 republicata, unitatea  fiind sanctionata cu avertisment. 
 
-Din verificarea raportului REVISAL, s-a constatat ca angajatorul a transmis la I.T.M. ulterior controlului anterior, in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic, fara respectarea termenului legal prevazut la art.4, alin.1, lit. a din HG 500/2011, contractele de munca a trei salariati. Fapta constituie contraventie conform art.9(1), lit. c, din HG 500/2011 modificata, unitatea  fiind sanctionata cu avertisment.
 
-Angajatorul nu respecta prevederile legale referitoare la acordarea repaosului saptamanal, de  48 ore consecutive, incalcand prevederile art.137 din Legea 53/2003 republicata cu modificarile ulterioare. A fost dispusa respectarea prevederilor legale, masura cu caracter permanent, incepand cu data controlului. 
 
-Angajatorul nu are intocmite pentru salariati, la data controlului, certificate medicale care sa ateste ca persoanele in cauza sunt apte pentru prestarea muncii pentru care au fost angajate, incalcand prevederile art.27 din Legea 53/2003 republicata, cu modificarile ulterioare, drept pentru care s-a dispus intrarea in legalitate, masura cu caracter permanent incepand cu data controlului. 
 
-Din verificarea prin sondaj a dosarelor, s-a constatat ca angajatorul nu detine fise de aptitudini care sa ateste ca persoanele angajate sunt apte pentru prestarea muncilor pentru care au fost angajate. De asemenea parte din fisele de post nu sunt modificate prin act administrativ de conducatorul unitatii, ori din discutiile purtate cu salariatii rezulta ca, o parte din acestia, ar presta si alte activitati, care nu sunt precizate in contractele individuale de munca sau in fisa postului si care nu au fost atribuite  prin incheierea de acte aditionale la contractele de munca sau acte administrative. S-a dispus respectarea prevederilor art.17 din Legea 53/2003 republicata cu modificarile ulterioare, masura cu caracter permanent, incepand cu data controlului. 
 
– Din verificarea contractelor de munca a fost constatata stipularea unei clauze contrare prevederilor legale in vigoare, privind durata muncii, incalcand  prevederile art.12 din Legea 53/2003 republicata cu modificarile ulterioare. S-a dispus intrarea in legalitate, masura cu caracter permanent, incepand cu data controlului. 
 
-Angajatorul nu figureaza la data controlului cu contract colectiv de munca la nivel de unitate inregistrat la I.T.M. Botosani. S-a dispus ca masura inceperea negocierilor in vederea incheierii contractului colectiv de munca la nivel de unitate, cu respectarea prevederilor Legii 62/2011 modificata. 
 
-S-a constatat netransmiterea in termenul legal  in registrul general de evidenta al salariatilor  in format electronic, incalcand prevederile art.4, alin.1, lit.a din H.G. 500/2011, fiind dispusa ca masura cu caracter permanent, respectarea prevederilor legale.   
 
Au  fost  dispuse  de  catre inspectorii  de  munca din  cadrul  compartimentului  Control  Relatii de Munca  doua  amenzi  in   valoare  totala   de  7500   lei, doua  avertismente si masuri  de  remediere cu caracter permanent, de la data controlului. 
 
Pe latura Securitatii si Sanatatii in Munca, inspectorii de munca au constatat urmatoarele deficiente:
 
-Angajatorul nu a informat in scris gravida asupra rezultatelor evaluarii riscurilor la care poate fi expusa la locul de munca, a masurilor care trebuie luate referitor la securitatea si sanatatea in munca. Fapta constituie contraventie, incalcand prevederile art. 6, alin.2 din O.G. 96/2003, iar unitatea a fost sanctionata cu amenda in valoare de 2.500 lei. 
 
-Angajatorul nu a luat masuri pentru supravegherea starii de sanatate a lucratorilor prin examene medicale efectuate de medicul de medicina muncii, la angajare si  periodic. Fapta constituie contraventie, incalcand prevederile art.8 din HG 355/2007 si a art.13, alin.7 din L319/2006, iar unitatea a fost sanctionata cu amenda in valoare de 8.000 lei. 
 
-Angajatorul nu a luat masurile necesare pentru asigurarea unor temperaturi adecvate organismului uman, in laboratorul de chimie si in alte incaperi ce contin posturi de lucru. Fapta constituie contraventie, incalcand prevederile pct.7.1 din Anexa 2,  a H.G. 1091/2006, unitatea fiind sanctionata cu avertisment. 
 
-Angajatorul nu a solicitat I.T.M. Botosani eliberarea autorizatiei de functionare din punct de vedere al Securitatii si Sanatatii in Munca. Fapta constituie contraventie, incalcand prevederile art.13, lit.c din Legea 319/2006, unitatea fiind sanctionata cu avertisment. 
 
-Angajatorul nu a luat masuri pentru furnizarea catre ITM a listei cu substantele si preparatele chimice periculoase pe care le detine. Fapta constituie contraventie, incalcand prevederile art.24, alin (2) din Legea 360/2003, unitatea fiind sanctionata cu avertisment. 
 
-Nu au fost stabilite prin fisa postului atributiile si raspunderile ce revin lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, conform art.13, lit.d  din Legea 319/2006. S-a dispus completarea fisei postului conform art.22-23 din Legea 319/2006, pana la data de  20.05.2016, unitatea fiind sanctionata cu avertisment . 
 
-Instruirea periodica in domeniul securitaii si sanatatii in munca nu s-a facut pe baza unei tematici intocmite de catre angajator, incalcandu-se prevederile art. 97 din  H.G. 1425/2006. S-a dispus intocmirea tematicii de instruire pana la data de 20.05.2016, unitatea fiind sanctionata cu avertisment. 
 
Astfel, au fost dispuse de catre inspectorii de munca  din cadrul compartimentului  Sanatate si Securitate in Munca  doua amenzi in valoare totala de 10.500 lei,  trei  avertismente si masuri de remediere.   
 
Valoarea totala a sanctiunilor aplicate  S.C.D.C.O.C. de catre inspectorii de munca din cadrul  compartimentelor Control Relatii de Munca si Sanatate si Securitate in Munca ale Inspectoratului Teritoral de Munca Botosani, este de 18.000 lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.