Home Economie CE mai PREGATESTE ANAF. Verificari anuntate

CE mai PREGATESTE ANAF. Verificari anuntate

Oficialii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au anuntat ca “se impune crearea unui mecanism de evaluare periodica“ a mai multor categorii de persoane impozabile.

Reprezentantii ANAF au informat printr-un comunicat de presa ca  vor verifica indeplinirea criteriilor de inregistrare pentru toate persoanele impozabile care cer reinregistrarea in scopuri de TVA, dupa anularea inscrierii. 
 
Decizia nu ii va viza doar pe anumiti contribuabili, ca in prezent, ci vor fi evaluate periodic categorii de persoane impozabile considerate cu risc crescut
 
Un set nou de masuri cerute de ANAF este inclus intr-un proiect de modificare a Codului Fiscal. Se urmareste astfel combaterea evaziunii fiscale. 
 
„Toate persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA de catre organele fiscale si care solicita reinregistrarea in scopuri de TVA vor fi supuse verificarii criteriilor de inregistrare care sunt stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice“, arata Ministerul Finantelor Publice.
 
In momentul de fata, doar contribuabilii nou infiintati si cei care se inregistreaza prin optiune ca platitori de TVA, ulterior inregistrarii fiscale, sunt supusi verificarii criteriilor de inregistrare. 
 
„Totodata, se impune crearea unui mecanism de evaluare periodica a unor categorii de persoane impozabile deja inregistrate in scopuri de TVA care pot prezenta risc crescut: in cazul persoanelor impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA prin depasire de plafon; de fiecare data când persoana impozabila are inscris in registrul comertului mentiuni privind modificarea sediului social; de fiecare data când persoana impozabila are inscris in registrul comertului mentiuni privind schimbarea asociatilor si/sau administratorilor“, mentioneaza institutia.
 
Reprezentantii ANAF sustin ca prin aplicarea acestor masuri MFP urmareste sa elimine avantajul concurential neloial al unui agent economic care se sustrage de la achitarea TVA, comparativ cu un contribuabil onest, si, totodata, imbunatatirea colectarii TVA. Aportul TVA la buget a fost puternic afectat de evaziunea fiscala, prin implicarea unui numar semnificativ de persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in lanturi tranzactionale organizate in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale, arata sursa citata.
 
In plus, prin proiectul de modificare a Codului Fiscal vor fi introduse in legislatia nationala prevederi din normele comunitare, in cazul aplicarii regimului special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, prestate catre persoane neimpozabile incepând cu data de 1 ianuarie 2015. „In cazul in care Romania este statul membru de inregistrare, din sumele transferate fiecarui stat membru UE va putea retine la bugetul de stat un procent din sumele transferate fiecarui stat membru de consum“, se mentioneaza in comunicat.
 
Totodata, proiectul de act normativ mentine prevederile in vigoare cu privire la taxarea inversa pentru comerciantii de energie electrica, insa introduce prevederi cu privire la declaratiile pe propria raspundere pe care trebuie sa le depuna aceasta categorie de comercianti. Prin proiectul de OUG vor fi corelate reglementari din Codul Fiscal cu cele cuprinse in actele normative de modificare si completare a Legii contabilitatii referitoare la obligatiile privind organizarea si conducerea evidentei contabile de catre persoanele fizice care desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri, mai arata Finantele.
 
Proiectul de act normativ amana pentru 31 decembrie 2015 aplicarea schimbarilor privind sistemul de redevente pentru sectorul petrolier si introduce stabilirea accizelor in lei, din 2015.
 

Exit mobile version