Ce au constatat statisticienii dupa ultimele lor calcule pe baza datelor din economia romaneasca ? Un raport al acestora arata ca sunt domenii de activitate care au devenit in ultima vreme mai atractive prin veniturile salariale pe care le afiseaza.
Ultimul raport al statisticienilor arata o crestere a salarialui mediu in octombrie cu 7 lei (0,4%) fata de luna precedenta, la 1.705 lei net.
Cele mai mici salarii raman in continuare in domeniul hotelier si restaurantelor (998 lei), a anuntat luni INS.
„In majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat usoare cresteri fata de luna septembrie 2014. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime pentru realizari deosebite), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte)”, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Cifrele insirate de statisticieni in raportul lunar arata ca cele mai mari cresteri au avut loc in silvicultura si exploatare forestiera, inclusiv pescuit si acvacultura (14,3%) si in alte activitati extractive, activitati auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii, intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii (intre 4,5% si 6,5%).
La polul opus, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (22,1%) si in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei (intre 11,5% si 16,5%).
Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 5,6%.