Ce s-a intamplat in ultimele zile pe PIATA VALUTARA. Evolutia principalelor VALUTE

Calmarea marilor pieţe bursiere, investitorii fiind multumiti de masurile de stimulare a economiei luate de autoritatile de la Beijing, imediat dupa prabusirea pietei de capital de la Shanghai, care a cunsocut cel mai amplu declin pe parcursul a cinci sedinte de tranzactionare incepand cu 1996, a redus aversiunea fata de risc, monedele emergente reusind sa recupereze o parte din pierderile precedente.

Saptamana a debutat pe minus, cursul euro urcand la maximul ultimei luni si jumatate, de 4,4412 lei, in timp ce cotatiile din piata valutara s-au apropiat de 4,45 lei.
 
Urmatoarele patru sedinte au fost unele de apreciere lenta pentru leu, media coborand la finalul saptamanii la 4,4302 lei, cand cotatiile au scazut de la 4,44 lei, la deschidere, la 4,42 lei, la inchidere.
 
Dolarul american a scazut marti la 3,8483 lei, cea mai mica medie incepand cu 14 ianuarie, cand fusese stabilta la 3,8230 lei.
 
Urmatoarele trei sedinte au fost „verzi” pentru dolar, iar saptamana s-a incheiat la 3,9271 lei, mai jos, totusi, cu aproape noua bani fata de finalul lui iulie.
 
Media monedei elvetiene, care s-a depreciat pe pietele internationale de la 1,076 la 1,088 franci/euro, a fluctuat intre un maxim de 4,1193 lei si un minim de 4,0813 lei, atins la finalul perioadei.
 
Septembrie va fi o luna dificila pentru leu, avand in vedere tensiunile existente pe pietele internationale, provocate de criza prin care trece cea de a doua economie a lumii.
 
Iesirile de capital de pe pietele emergente s-ar putea inmulti in cazul in care Comitetul de politica monetara al Rezervei Federale americana va decide, la jumatatea lunii, sa majoreze dobanzile, care se afla aproape de 0% de la finalul lui 2008.
 
Stanley Fischer, vicepresedintele Fed, a declarat recent ca „nu a fost luata inca o decizie” in privinta datei cresterii dobanzilor, chiar daca PIB-ul SUA pentru trimestrul al doilea a fost revizuit in crestere iar piata ameicana a muncii se imbunatateste constant.
 
Perechea euro/dolar a crescut la inceputul perioadei analizate la 1,1714 dolari, nivel care  nu mai fost atins de la jumatatea lunii ianuarie, in conditiile in care investitorii cautau un refugiu pentru a se proteja fata de caderea burselor.
 
Urmaroarele zile au adus obisnuitele marcari de profit, astfel ca la finalul perioadei perechea a fuctuat intre 1,1157 si 1,1310 dolari, pietele americane inchizand la 1,1188 dolari.
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.