Cele mai ieftine piete de produse agroalimentare din Romania sunt cele din Botosani

Cele mai ieftine produse agroalimentare pot fi cumparate de la Botosani, iar Bucurestiul, cu cele mai mari salarii, nu are cele scumpe piete.

Ouale au inregistrat cel mai mare salt de pret in primele trei luni ale anului 2012 (27%), jumatate din avans inregistrandu-se in martie (13,56%). Totusi scumpirea nu s-a produs unitar, pe intreg teritoriul tarii, pentru ca in ultima luna de iarna, cea din care sunt date detaliate pe orase resedinta de judet, pretul oualor s-a majorat cu 33% la Buzau, 31% la Slatina, 28% la Resita si 23% la Oradea, in vreme ce la Deva s-a ieftin cu 8%.
Mai mult decat atat, scumpite cu 10% in februarie, ouale costa, la Arad si Timisoara, 0,55-0,58 lei. Aproape o treime din pretul de la Iasi (1,5 lei/bucata), Piatra Neamt (1,35), Botosani (1,28), Suceava (1,25) si Bacau (1,23). Asadar „criza” oualor este o problema care s-a simtit preponderent in Moldova, pentru ca in Banat abundenta produsului n-a lasat pretul sa urce atat de mult, nici la Slobozia (0,53), Ploiesti (0,58), Bistrita (0,6), Cluj-Napoca (0,6), Calarasi (0,63) sau Alexandria (0,66).
Dar ouale n-au fost singurele produse agroalimentare care au inregistrat o crestere semnificativa de pret in primul trimestru, ci si legumele (8,77%) si fructele (6,84%).
Principalele orase unde s-au remarcat cele mai importante cresteri la cartofi in februarie fata de luna anterioara, un produs al carui pret a avansat cu peste 6% in primul trimestru, sunt Ploiesti (40,4%), Braila (34,3%) si Targoviste (24,14%). Cei mai scumpi cartofi sunt cei comercializati in pietele din Piatra Neamt (1,4 lei kg), Ploiesti (1,37), Constanta (1,35) si Alexandria (1,32), in timp ce la Botosani acestia costa 0,78 lei kg, iar la Tulcea 0,82.
In ceea ce priveste ceapa, aceasta costa 3 lei kg la Brasov, Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe si Sibiu, si 1,5 lei sau chiar 1,23 la Braila, Botosani, Bacau, Timisoara sau Tulcea.
Variatii la fel de mari de pret se observa si in cazul usturoiului care se vinde cu 20 de lei kg sau peste la Targu Jiu si Sfantu Gheorghe si cu numai 7 lei la Craiova si 8,5 la Braila.
Morcovii costa 3-3,5 lei kg la Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe si Sibiu, si 1,5 lei la Bacau si Slobozia.
Merele reprezinta cele mai importante fructe care intra in consumul romanilor, in conditiile in care fructele proaspete, altele decat citricele sau bananele, s-au scumpit potrivit INS cu 6,6% in perioada ianuarie-februarie 2012 fata de decembrie 2011. Cele mai mari salturi de pret s-au vazut la Galati (30,77%), Alexandria (21,39%) si Calarasi (20,08%). In timp ce kilogramul de mere costa 3,88 la Constanta si 3,44 la Arad, fata de 2 lei kg si sub la Bistrita, Botosani, Vaslui sau Slobozia.
Luate pe ansamblu cele mai ieftine piete de produse agroalimentare din Romania sunt cele din Botosani, in conditiile in care statisticile arata valori minime la cartofi, fasole, ceapa si mere.
Teoretic, Bucurestiul, zona cu cele mai mari salarii si cel mai redus somaj din Romania, ar trebui sa aiba si cele mai mari preturi la produsele agroalimentare. Dar nu se intampla deloc astfel pentru ca volumele mari de marfa rulate si productivitatea superioara permit celei mai mari piete din Romania sa se aplice principiul „mai mult la pret mai mic”. (Andrei Musteata)

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.