CODUL MUNCII –ceva NOU

O prevedere din Codul Muncii a „cazut” ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR)

Prevederea din Codul muncii care stabileste interdictia absoluta de a concedia liderii sindicali (exceptand pentru abateri disciplinare ori in caz de reorganizare judiciara, faliment sau dizolvare) a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), potrivit unei decizii recent publicate, scrie avocatnet.ro
 
Dispozitia a fost suspendata timp de 45 de zile, iar de astazi si-a incetat definitiv efectele si nu mai poate fi aplicata. 
 
Asadar, Curtea a apreciat ca imposibilitatea absoluta de a concedia liderii sindicali afecteaza interesele angajatorilor, care sunt pusi in situatia de a suporta o sarcina excesiva. Concret, prevederea declarata neconstitutionala obliga angajatorii sa plateasca in continuare liderii sindicali, in anumite cazuri (de exemplu, arestarea, inaptitudinea fizica si/sau psihica, desfiintarea locului de munca), desi acestia nu-si mai indeplinesc atributiile de la locul de munca. „Or, in lipsa muncii prestate, angajatorul nu poate fi obligat la plata unei remuneratii care sa faca abstractie de aceste situatii concrete si obiective”, subliniaza judecatorii.
 
Liderii sindicali, protejati in continuare de concedierea legata de activitatea sindicala desfasurata
 
In documentul publicat in decembrie 2015 in Monitor, magistratii au punctat ca protejarea persoanelor alese in organele de conducere ale sindicatului trebuie asigurata doar in raport cu activitatea sindicala desfasurata efectiv, ceea ce Codul muncii deja prevede intr-un alt articol.
 
 
Prin urmare, chiar daca un salariat exercita o functie eligibila intr-un organism sindical, in afara de concedierea pentru abateri disciplinare ori pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, contractul acestuia poate sa inceteze de-acum din initiativa angajatorului si:
 
– in cazul arestarii preventive sau arestarii la domiciliu pentru mai mult de 30 de zile;
– in cazul inaptitudinii fizice si/sau psihice;
– in cazul necorespunderii profesionale;
– in cazul desfiintarii locului de munca.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.