CODUL MUNCII sufera o noua MODIFICARE, cu rasfrangere in salariul angajatilor

Angajatorii vor avea posibilitatea sa reduca saptamana de munca si, in mod corespunzator, si salariul angajatilor.

E vorba de posibilitatea ce li se ofera angajatorilor de a reduce durata timpului de munca la 4 zile pe saptamana, fata de cinci in prezent, fara limite de perioada. Reducerea vine cu o scadere corespunzatoare a salariului. Decizia poate fi luata in anumite conditii, ce vor fi prevazute in contractul colectiv de munca sau ca urmare a consultarii organizatiilor sindicale.

La aceasta posibilitate au convenit sindicatele si patronatele, in ultimele discutii privind modificarea Codului Muncii, scrie Profit.ro.

Asadar Codul Muncii prevede ca: „in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor”.

O astfel de prevedere fusese votata de Senat, dar cu limitarea masurii la 3 luni cumulat intr-un an calendaristic. Acum, limitarea perioadei de reducere a saptamanii de lucru dispare, cu acordul sindicatelor.

Sindicatele si patronatele au convenit introducerea in Codul Muncii a urmatorului articol:

Art.411.- (1) Durata timpului de munca poate fi modificata in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile calendaristice.

(2) In situatia prevazuta la alin.(1), angajatorul are posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului.

(3) Reducerea temporara a activitatii poate afecta toti salariatii sau numai o parte dintre acestia.

(4) Conditiile in care poate avea loc reducerea temporara a activitatii se stabilesc prin contractul colectiv de munca aplicabil sau ca urmare a consultarii organizatiilor sindicale reprezentative de la nivelul unitatii ori, in lipsa acestora, a reprezentantilor salariatilor, in scopul ajungerii la un acord.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.