Home Economie CONTROALE la FIRME cu FISCUL si INSPECTIA MUNCII. Vezi unde „tintesc” inspectorii

CONTROALE la FIRME cu FISCUL si INSPECTIA MUNCII. Vezi unde „tintesc” inspectorii

Doua institutii de control ale statului si-au anuntat „raiduri” pe la firme, intr-o actiune comuna. E vorba de Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) si Inspectia Muncii.

Actiunea vizeaza munca la negru si cea declarata partial. E vorba de Operatiunea „Cronos”, care a inceput joi si se va intinde pana in septembrie. Aproximativ in aceeasi perioada, pe litoral au loc si controale ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC).
 
DGAF a anuntat ca, incepand de ieri si pana pe 23 septembrie, atat inspectorii antifrauda, cat si inspectorii de munca se ocupa cu verificari in toata tara la mai multe categorii de firme. 
 
Potrivit unui comunicat al institutiei, operatiunea poarta numele „Cronos”, iar scopul ei este „prevenirea si combaterea muncii la negru si a celei subdeclarate”.
 
„Vor fi vizate cu precadere firmele care activeaza in domenii de activitate precum: confectii, constructii, paza si protectie, curatenie, alimentatie publica, silvicultura, transport, comert, arhivare si depozitari. In aceste sectoare au fost identificate cele mai mari riscuri legate de utilizarea fortei de munca fara forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare”, se arata in comunicatul DGAF.
 
Mai mult, din documentul citat reiese ca inspectorii verifica in mod prioritar acele firme care activeaza in domeniile mentionate mai sus si care „se incadreaza in profilele de risc generate de analizele documentare”, deoarece „o mare parte dintre achizitiile fictive sau artificiale de bunuri si servicii, cu impact asupra TVA si impozitului pe profit, sunt deseori utilizate pentru a deconta sume care servesc, in realitate, pentru remunerarea unor persoane pentru munca prestata”.
 
In cadrul controalelor programate de inspectori se pune accentul pe informarea contribuabililor (salariati si societati comerciale) in ceea ce priveste obligatiile legale ce le revin, riscurile la care se expun si sanctiunile contraventionale si/sau penale care se aplica in domeniu.
 
DGAF a anuntat recent ca si-a intensificat controalele fiscale in toata tara si ca inspectorii antifrauda verifica firmele inclusiv in zilele de sambata si duminica. Detalii, aici.
 
De asemenea, si ANPC a demarat o actiune de control ce vizeaza firmele ce isi desfasoara activitatea pe litoral.
 
Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul propriu al ANPC, „Comandamentul litoral 2016” a inceput pe 15 iunie si se va desfasura pana la jumatatea lunii septembrie, perioada in care au loc mai multe actiuni de control, de preluare si cercetare a reclamatiilor facute de turisti, dar si actiuni de informare si educare a consumatorilor.
 
De asemenea, ANPC ofera pe parcursul intregii veri consiliere gratuita operatorilor economici, cu scopul de a-i face pe acestia sa aplice corect legislatia din domeniu.
 
In comunicatul citat, ANPC aminteste turistilor ca eventualele reclamatii si sesizari care au legatura cu nerespectarea de catre firmele de pe litoral a drepturilor lor se pot depune in trei locuri diferite: Mamaia (pentru statiunile Mamaia si Navodari), Neptun (pentru statiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche) si Costinesti (pentru statiunile Costinesti, Eforie Nord, Eforie Sud, Tuzla si 23 August).
 

Exit mobile version