CONTURILE romanilor, LA CONTROL! Ce pregateste NOUL COD de procedura fiscala

FISCUL si BANCILE isi vor da mana intr-o colaborare care sa permita CONTROLUL ZILNIC al operatiunilor cu numerar, in lei sau in valuta, pe care le fac romanii? Asta pregateste Noul Cod de procedura fiscala. Este o noua incercare de acest fel, dupa una esuata la finalul anului trecut. Guvernantii incercau la sfarsitul anului trecut, fara sa fi avut castig de cauza, sa impuna bancilor sa comunice lunar Fiscului toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea. Acum se face o noua incercare.

Dupa Noul Cod de procedura fiscala, aflat in dezbatere publica, Fiscul ar trebui sa  primeasca zilnic date despre situatia bancara a contribuabililor, informatii de la banci privind operatiunile cu numerar, in lei sau in valuta, mai mari de 5.000 de euro, efectuate de contribuabili. Si asta indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele, se mentioneaza in proiectul de lege.
 
Masurile cuprinse in proiectul de act normativ vin in contextul care bancile transmit in prezent astfel de informatii la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, insa Oficiul nu le poate furniza organelor fiscale pentru ca acest lucru nu este permis de legislatia specifica ce transpune directiva europeana in domeniu, motiveaza MFP.
 
In plus, Codul de procedura fiscala care este in proces de dezbatere publica mai prevede ca institutiile de credit ar putea fi obligate ca la solicitarea organului fiscal central sa comunice beneficiarii reali ai operatiunilor bancare, asa cum sunt definiti la art. 4 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor.
 
Prin beneficiar real se intelege, conform art. 4 din Legea nr. 656/2002, orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele ori in interesul caruia/careia se realizeaza, direct sau indirect, o tranzactie ori o operatiune, precizeaza avocat.net.
 
De asemenea, la solicitarea organelor fiscale, institutiile de credit vor trebui sa comunice acestora informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin conturile bancare, masura care nu este cuprinsa in legislatia in vigoare.
 
Ce se intampla in prezent
 
Si in acest moment, institutiile bancare au obligatia sa transmita Fiscului unele date despre conturile detinute de clientii lor, in baza reglementarilor Codului de procedura fiscala in vigoare. Este vorba de informatii privind fiscale lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica ce deschid ori inchid conturi, forma juridica pe care acestia o au si domiciliul sau sediul acestora.
 
Insa nu sunt obligate sa furnizeze periodic informatii detaliate, asa cum se mentioneaza in proiectul de lege aflat in dezbatere publica.
 
Totodata, institutiile de credit mai sunt obligate sa furnizeze anumite date Fiscului, insa doar la cererea acestuia. Este vorba de informatii privind : toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura, daca debitorul are sau nu inchiriate casete de valori.
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.