Indolenta si dezinteresul de care da dovada Ministerul Agriculturii au ajuns sa afecteze direct agricultura Romaniei. Devin din ce in ce mai dese cazurile in care angajatii ministerului nu-si fac treaba, semn ca acolo se manifesta o lipsa clara de management, sustine deputatul PNL Costel Soptica.
.
Mai multe decizii capitale pentru bunul mers al unor sectoare ale agriculturii nu au fost luate la nivelul conducerii ministerului. Iar, ca sa ascunda incompetenta, se apeleaza la vinovatul de serviciu – Comisia Europeana, care nu ne da voie sa facem nimic.
La ora actuala, producatorii romani de zahar nu pot beneficia de subventiile la export, din cauza debandadei legislative de la nivelul Ministerului Agriculturii. Exista un cerc vicios.
Ca sa-si poata exporta supraproductia in conditii de eficienta, producatorii trebuie sa fie beneficiari de cota de zahar. Numai ca actul normativ cu alocarea cotelor de zahar pentru fiecare producator a fost anulat de justitia romana din cauza nerespectarii tehnicii legislative. Aceasta este o dovada clara de indolenta si nepasare, cu efecte financiare semnificative asupra industriei de profil.
Acum doua luni, Ministerul Agriculturii a anuntat ca va elabora alt act normativ cu cotele de zahar pentru companiile producatoare de zahar din sfecla de zahar autorizate din Romania, in anul comercial 2014-2015.
Nu s-a intamplat nimic!
Industria de profil sustine ca aproximativ 45.000 de tone de zahar ar putea fi exportate in tarile terte, cu 380 de euro tona; absenta legislatiei conduce, astfel, la o paguba de circa 17 milioane de euro.
Pe de alta parte, lipsa ordinului ministerial cu alocarea cotelor pe fiecare producator in parte poate duce la deschiderea, din partea Comisiei Europene, a unei proceduri de infringement impotriva Romaniei, adica posibile sanctiuni financiare, ceea ce inseamna noi pierderi!
Cu o si mai mare influenta asupra productiei agricole este reactia intarziata a Ministerului Agriculturii in ceea ce priveste utilizarea unor insecticide din grupa neonicotinoidelor (clotianidin, imidacloprid si tiametoxam).
Comisia Europeana a decis interzicerea acestor insecticide, pe motiv ca afecteaza albinele. Numai ca ele sunt esentiale pentru tratarea semintelor de floarea soarelui, de exemplu; alte produse similare nu sunt autorizate, iar, in lipsa lor, productivitatea scade sau acestea trebuie compensate cu cantitati excesive din alte pesticide.
Mai mult, agricultorii sustin ca albinele nici nu sunt afectate de aceste insecticide, pentru ca neonicotinoidele actioneaza atunci cand nu sunt inflorite campurile de floarea soarelui, dar decizia CE este rezultatul luptei comerciale dintre doi mari colosi chimici din Europa.
CE nu este o institutie oarba, care sa decida pentru viata oamenilor fara nicio ratiune.
Totul este ca statul membru, care vrea sa aplice o politica, la prima vedere, contrara dreptului comunitar, sa vina cu explicatii pertinente pentru solicitarea pe care o face.
In 2014, agricultorii romani au putut folosi neonicotinoidele pentru ca s-a cerut derogare de la Comisia Europeana, de 120 de zile.
Pentru 2015, sunt sanse foarte mici sa se primeasca o noua derogare pentru ca, se pare, din nou Ministerul Agriculturii a facut demersurile tarziu.
Astfel, si agricultorii sunt de parere ca autoritatile romane nu au inaintat la timp cererea de derogare, astfel ca, daca, in doua saptamani, Comisia Europeana nu-si da acceptul pentru utilizarea temporara a neonicotinoidelor clotianidin, imidacloprid si tiametoxam, agricultorii romani nu prea mai au de ce sa cultive floarea soarelui, pentru ca recoltele vor fi aproape distruse de daunatori.
Acestea sunt cele mai vizibile masuri pe care Ministerul Agriculturii NU le-a luat la timp si care aduc pagube mari producatorilor agricoli.
De la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, cand romanii si-au aratat clar optiunea pentru fortele de dreapta, conducerea Ministerului Agriculturii, care a militat puternic pentru reprezentantul PSD, nu mai este interesata deloc de soarta fermierilor.
Partidul National Liberal va urmari indeaproape reactia ministerului si deja are in analiza modalitati de rezolvare a problemelor generate de indolenta si nepasarea celor care, vremelnic, se afla la carma Agriculturii romanesti.
Comunicat – Costel Soptica, Deputat PNL Botosani