CRESTE SALARIUL MINIM, dar si CHELTUIALA SUPLIMENTARA a ANGAJATORILOR

Salariul minim pe economie va fi mai mare, incepand cu 1 iulie, in aceste conditii majorandu-se corespunzator si cheltuielile angajatorilor. Cat vor plati acestia in plus odata cu majorarea salariului minim?

De la 1 iulie,salariul minim pe economie va fi de 1.050 de lei, cu 75 de lei mai mult decat in momentul de fata. Asadar, se ajunge la situatia asteptata de salariati, in care ora de munca in Romania se plateste cu mai mult de 6 lei.
 
Asta inseamna ca angajatorii trebuie sa ia in calcul o suma mai mare pentru taxele si impozitele pe care le vor plati statului pentru fiecare salariat, pe langa cheltuiala in plus care se regaseste in leafa angajatului.
 
Graficul de crestere a salariului minim brut pe tara garantat in plata incluse anul acesta doua transe : una a avut loc la inceputul anului (salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a crescut de la 900 de lei pana la 975 de lei), alta se pune in practica de la 1 iulie. 
 
Asadar, de la mijlocul anului 2015, la salariul minim se mai adauga inca 75 de lei, ajungandu-se astfel la 1.050 de lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 6,225 lei/ora.
 
Si, angajatorii nu se vor putea juca cu legislatia. Cei care vor plati mai putin de acest nivel, se vor putea alege cu o amenda de 1.000 lei , pana la 2.000 lei.
 

Daca  analizam ce cheltuieli se adauga in plus in partea angajatorului pentru sustinerea unui salariu minim, iata cum sta situatia: 

 
cheltuiala totala a angajatorului cu un salariu minim se va mari cu 93 de lei, comparativ cu valoarea actuala. 
pentru un salariu de 1.050 de lei brut, angajatorul trebuie sa aloce 1.292 de lei, fata de 1.199 de lei cat il costa pana acum plata unui salariu minim de 975 de lei. 
suma majorata include banii care se adauga la remuneratia bruta care trebuie platita angajatului (care va fi de 777 de lei, comparativ cu 724 de lei cat este acum), dar si taxele si contributiile ce trebuie platite suplimentar la stat pentru salariul majorat (242 de lei, fata de 224 de lei, valoarea taxelor in momentul de fata).
 
La costurile mentionate anterior se adauga si cele privind transmiterea in Registrul de Evidenta a Salariatior (Revisal) a modificarilor salariale, in situatia in care firmele au externalizat acest serviciu catre un prestator, scrie avocatnet.ro
 
Mai exact, majorarea salariului minim brut trebuie raportata obligatoriu in Revisal de toti angajatorii care au angajati platiti cu minimul pe economie. Nerespectarea acestei obligatii poate fi sanctionata de inspectorii de munca cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 8.000 de lei. Acest serviciu poate fi realizat de catre un angajat al firmei sau poate fi externalizat catre un prestator.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.