CRESTEREA PRETULUI la GAZE loveste in MILIOANE de romani

Adevaratele probleme ale romanilor incep sa iasa la iveala dupa campania electorala, pe parcursul careia guvernantii le-au tinut „in adormire”, in umbra avalansei de promisiuni electorale. Presedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat, luni seara, la emisiunea Jocuri de Putere, de la Realitatea, ca daca legea energiei, pentru consumatorul casnic, alimentat din sistemul centralizat, nu se modifica in cel mai scurt timp, exista riscul ca, de la 1 ianuarie, sa se inregistreze cresteri de preturi intre 28,8 si 38,6, in functie de producator, de care sa fie afectate circa 4,5 mil. de persoane fizice.

Legea ar trebui modificata prin OUG, spune Iulian Iancu. Pana la 1 decembrie, Autoritatea de Reglementare este obligata sa construiasca preturile pentru fiecare producator de energie termica, din Romania. 
 
 
Potrivit deputatului, 1.300.000 de apartamente si 4,5 mil. de persoane fizice ar fi afectate de majorarea pretului la gaze, care nu este deloc mica. 
 
„Eu, astazi (n.r. ieri), am avut o luare de pozitie foarte ferma si, practic, am fost pus intr-o situatie speciala pentru ca, in sedinta pe care am avut-o, de analiza a raportului Autoritatii de Reglementare, aceasta, ne-a prezentat in raportul sau, un material prin care atragea atentia ca nemodificandu-se legea energiei, pentru consumatorul casnic, alimentat din sistemul centralizat, exista riscul ca de la 1 ianuarie, sa inregistram cresteri de preturi intre 28,8 si 38,6, in functie de producator, material prezentat, in sedinta de astazi, de catre ANRE. In consecinta, m-am vazut obligat sa solicit date legate de situatia pentru care sunt, de ce am ajuns aici si care au fost demersurile facute de Autortitatea de Reglementare. Presa fiind de fata, a pus intrebari si am dat raspunsuri. Din pacate, cei care au fost acolo au interpretat centrala ca fiind centrala termica de apartament si au anuntat o crestere doar la nivelul gazelor naturale, ca fiind de 35 la suta. Vorbim de 1.300.000 de apartamente, de 4,5 mil. de persoane fizice. Problema este chiar foarte grava, de aceea pozitia a fost atat de ferma, pentru ca noi suntem aici la o scadenta, termenul este 1 decembrie. Pana la aceasta data, Autoritatea de Reglementare este obligata sa construiasca preturile pentru fiecare producator de energie termica, din Romania, pentru ca un producator, timp de 30 de zile, se presupune ca ii ia ca sa isi incheie contractele cu furnizorii si cu consumatorii. El cand mai are timp, avand in vedere ca, in luna decembrie, se stabileste costul de gaze, pentru acesti producatori, privind anul viitor?”, a afirmat deputatul Iulian Iancu.
 
Mai mult, presedintele filialei Consiliului Mondial al Energiei a precizat ca „daca nu se ia aceasta decizie prin OUG, practic, un producator de energie termica, de la 1 ianuarie, in costurile lui va fi obligat sa ia pretul de anul trecut, adica el se inregistreaza cu o pierdere”. 
 
”PE CINE AJUTAM ? ”
 
”Producatorii din Romania si in cogenerare de inalta eficienta sunt la limita de eficienta si de subzistenta, noi le mai dam o lovitura? Pe cine ajutam? Practic, ii expunem pe consumatori intr-o situatie foarte grea, de a se deconecta, dam ultima lovitura sistemelor centralizate, in conditiile in care Europa, prin noile politici, ne spune: mergeti pe cogenerare de inalta eficienta, aduce preturile cele mai mici, emisiile de gaze cu efecte de sera sunt cele mai mici. Suntem intr-un program care, in momentul de fata, e asumat. Spunem ca reducem emisiile cu 20 la suta, ca reducem consumul cu 20 la suta. La cine mai crestem eficienta daca toti acesti producatori vor intra in faliment? Incurajam vanzatorii de centrale termice?”, a adaugat deputatul. 
 
In acest mod, precizeaza Iulian Iancu, „tinem captivi 170.000 de noncasnici, in mana distribuitorilor si, pentru asta, sacrificam productia de energie termica din Romania”. 
 
”Aceste lucruri trebuiau puse la punct in timpul verii, iar pana la 1 decembrie noi trebuia sa stim cu ce cantitati intra populatia, pentru ca vorbim de 22 la suta din populatia care are consum la centrale termince si 10 la suta, centralele in cogenerare. Deci 32 la suta, din gazul Romaniei, e dedicat consumatorului casnic. Acesta a intrat in discutia prelungirii calendarului, pana in 2021. De ce prelungim? Nu putem trece peste noapte la noile preturi, asa cum vor anumiti producatori. Eu stiu ca marele castig acum este al lui OMV Petrom, Gazprom. Nu cred ca este o problema ca, in loc de un miliard de euro raportare, vor avea una 700 de milioane de euro. Aceasta cogenerare de inalta eficienta o pierdem. Pierdem o industrie (…) Cifrele mele sunt reale si rezulta dintr-un calcul simplu: astazi, la populatie, avem 53 lei/Megawatt, iar la industrie 90 de lei. Daca ii trec maine de la 53 la 90, avem o crestere de 40 la suta. Nu este timp, trebuie sa actionam imediat ne trebuie aceasta OUG imediat. L-am auzit pe domnul ministru Razvan ca a facut o scrioasare, la Bruxelles, si ca asteapta o aprobare si pentru consumatorii noncasnici, pe langa CET-uri. Aici este marea eroare: consumatorii noncasnici platesc 82,3 lei. Eu ce astept? In loc sa am o reducere de la 90 la 53, astept o reducere de la 90 la 89,9 de lei? Nu ne-o va da nimeni pentru ca noncasnicii inseamna industria mica, care este intr-o zona de piata libera, inseamna ca poate sa aleaga dintr-o suta de furnizori, poate sa obtina un pret mai mic decat cel care il are astazi fiind captiv la distribuitorul de gaze. Deci noi vorbim acum de faptul ca tinem captivi 170.000 de noncasnici, in mana distribuitorilor si, pentru asta, sacrificam productia de energie termica din Romania”, a adaugat Iulian Iancu.
 
Intrebat cum vede pozitia ANRE, in aceasta chestiune, si ce ar fi facut daca ar fi fost in locul Autoritatii, presedintele filialei Consiliului Mondial al Energiei a raspuns:
 
”As fi introdus OUG fara sa astept nicio pozitie din partea CE. Nu ne va da niciodata acceptul pentru noncasnici, pentru ca intram in zona de ajutor de stat. Trebuie sa ne orientam numai pentru centralele in cogenenrare, care au acelasi statutut cu consumatorul casnic, pe centrala de apartament, pentru ca noi vorbim, aici, de energia termica numai pentru consumatorii casnici, nu de cea care se da la un agent economic. As pregati OUG si i-as da drumul fara sa mai astept nimic de la Bruxelles. Atitudinea ANRE a fost una corecta, a facut demersurile. Singura problema este ca s-a stat mult. Trebuiau sa fie rezolvate in luna septembrie. Mai avem trei-patru zile si noi de la 1 decembrie trebuie sa comunicam producatorilor preturile. Ce preturi se comunica daca nu stim preturile la gaze?  Eu cunosc o componenta de exact 80 la suta din cost”, a mai precizat Iulian Iancu la emisiunea ”Jocuri de Putere” de la Realitatea Tv.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.