Criza din China a zdruncinat leul

Prima parte a lunii trecute a fost de bun augur pentru leu, euro coborand, chiar in prima sedinta din august, la 4,4041 lei, minim al ultimelor patru luni.

Evolutia pozitiva se datora cresterii incasarilor la casele de schimb, excesul de valuta venind de la romanii care muncesc in strainatate si care au venit sa isi petreaca concediile in tara, dar si a unui nivel redus de aversiune fata de risc.
 
De la jumatatea lui august, cresterea plasamentelor in euro, care a fost cautat de investitori drept un refugiu, dupa ce bursa de la Shanghai s-a prabusit, ca o consecinta a incetinirii semnificative a ritmului de crestere a celei de a doua economii mondiale.
 
Maximul atins de euro, in 24 august, a fost de 4,4412 lei, pentru ca la finalul lunii media sa fie stabilita la 4,4321 lei, mai sus cu 2,5 bani fata de sfarsitul lui iulie.
 
Culoarul de fluctuatie al raportului euro/leu din ultima sedinta din august a fost din nou redus, tranzactiile realizandu-se intre 4,4230 si 4,4330 lei, cotatiile de la ora 14:00 fiind de 4,43 – 4,4330 lei.
 
Cea mai mare volatilitate a cunoscut-o dolarul american. Maximul de 4,0631 lei a fost atins in 5 august iar minimul ultimelor sapte luni si jumatate, de 3,8493 lei, a fost atins saptamana trecuta.
 
Ultimele sedinte din august au fost unele in care investitorii si-au marcat profiturile pe perechea euro/dolar, astfel ca la finalul lunii cursul dolarului a crescut la 3,9511 lei, mai jos cu circa 6,6 bani fata de finalul lui iulie, in timp ce cotatiile din piata valutara au fluctuat intre 3,936 si si 3,959 lei.
 
O evolutie depreciativa a avut si moneda elvetiana, care de la 1,06 franci/euro s-a depreciat pe pietele financiare pana la 1,096 franci/euro. 
 
Aceasta evolutie a lasat urme asupra cursului de schimb, care a scazut la in 13 august la 4,0543 lei, medie care nu a mai fost atinsa din 15 ianuarie, imediat dupa decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la planul de apreciere maxima de 1,20 franci/euro. 
 
Ultima sedinta din august a adus o medie de 4,1015 lei, mai jos cu aproape 7,2 bani fata sfarsitul lui iulie, cotatiile din pietele internationale fluctuand intre 1,075 si 1,082 franci/euro.
 
Perechea euro/dolar se tranzactiona ieri pe pietele internationale intre 1,1172 si 1,1282 dolari, dupa ce la inceputul saptamanii trecute cotatiile au urcat pana la 1,1714 dolari.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.