Ministerul Finantelor Publice a venit cu explicatii referitor la informatiile cu privire la continutul noii scrisori de intentie cu FMI, potrivit careia Guvernul urmeaza sa majoreze si sa introduca noi impozite.
Este vorba de introducerea CAS si CASS pentru sotiile si copiii majori aflati in intretinerea angajatilor cu venituri mari, dar si de impozitarea diferentiata a proprietatilor in functie de utilizarea acestora, precum si de introducerea CASS (contributiei de asigurari sociale de sanatate) in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice.
„Scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite. Continutul noii scrisori de intentie cu FMI prevede o intreaga serie de masuri necesare realizarii reformelor din domenii precum sanatatea, transporturile, sectorul energetic, absorbtia fondurilor UE, continuarea restructurarii companiilor de stat etc.”, se precizeaza in comunicatul ANAF.
Reprezentantii Ministerului de Finante sustin ca introducerea CAS si CASS pentru sotiile si copiii majori aflati in intretinerea angajatilor cu venituri mari nu se regaseste in scrisoarea cu FMI.
„In ceea ce priveste impozitarea diferentiata a proprietaatilor in functie de utilizarea acestora, incepand cu 1 ianuarie 2014, mentionam ca aceasta prevedere nu este o noutate introdusa in actuala scrisoare, ci reprezinta o masura asumata prin scrisorile precedente si care a fost mentinuta in noua scrisoare”, ne „consoleaza” sefii Fiscului. Acestia explica si ca „masura a fost introdusa la cererea mediului de afaceri care a semnalat existenta unor practici ce generau concurenta neloiala in piata”. Astfel, persoanele fizice care utilizau proprietatile in vederea desfasurarii unor activitati economice, plateau un impozit mult mai mic decat persoanele juridice care desfasurau acelasi tip de activitati.
Referitor la introducerea CASS in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice, se precizeaza ca masura ar avea in vedere largirea bazei de contributie, reprezentand un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, astfel incat contributiile pentru sanatate sa fie platite de catre persoanele care obtin venituri si din alte surse decat cele de natura salariala.