Home Economie Dacian Ciolos: „Nu vreau ca pamantul sa fie vandut catre straini!” Din...

Dacian Ciolos: „Nu vreau ca pamantul sa fie vandut catre straini!” Din 2014 s-a dat liber la vanzarea pamantului catre straini. Ce facem, totusi, romani?

Vrem o clasa de mijloc la sate. Se fac pasi in acest sens, acum, de la nivel guvernamental. Insa tot in mana fermierului si a autoritatilor locale e „cutitul”. La acest nivel se decide: vrem sa ne pastram pamantul si sa-l lucram noi si copiii nostri sau vom transforma generatiile viitoare in slugi la stapanii straini.

E adevarat, fara sprijin din partea statului e greu ca taranul roman sa-si poata tine pamantul si sa-l lucreze cu folos. Peste tot in Europa fermierii sunt sprijiniti. Pamantul este si va fi intotdeauna o avutie nationala si pentru pastrarea acesteia ar trebui sa se faca eforturi din partea statului. 
 
In aceste zile auzim de intentia Guvernului Ciolos de a sprijini dezvoltarea clasei de mijloc la sate. Se fac promisiuni privind un plan national de masuri in acest sens, dupa ce vedem ca din toate partile, din tarile europene care vor sa transforme Romania in piata de desfacere a produselor lor, se fac fel de fel de manevre pentru a compromite fermierul si producatorul agricol roman, produsele acestuia. Avem exemplul alertei europene care a incriminat branza de oaie romaneasca, apoi branza de vaca, in general. Cine are ochi de vazut si urechi de auzit sa si inteleaga : se duce un razboi veritabil pentru compromiterea fermierului si producatorului roman.
 
Revenind la pamant, e o tema de gandit si ceea ce s-a discutat, luni, intr-o conferinta desfasurata in comuna Ciugud din judetul Alba, in prezenta premierului Ciolos, a vicepremierului Vasile Dincu si a ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. Premierul a declarat, cu aceasta ocazie, ca nu este de acord ca terenurile sa fie vandute cetatenilor straini. In opinia sa, pamantul trebuie valorificat de comunitatile locale.
 
„S-a tot vorbit de vanzarea pamantului la straini. Vreau sa va spun un mesaj foarte clar: nici eu nu imi doresc ca pamantul sa fie vandut la straini, imi doresc ca pamantul sa fie utilizat de comunitatile locale, pentru ca e o resursa pe care greu o puteti obtine din alta parte, nu puteti practic sa o obtineti din alta parte. Daca o pierdeti, odata ce ati renuntat la o astfel de resursa, cu greu puteti s-o obtineti inapoi. Insa, oricate legi am da noi la nivel national pentru a legifera vanzarea pamantului catre straini, nu pot aceste legi sa inlocuiasca dorinta dvs, a proprietarilor de a vinde sau nu pamantul, de a-l vinde sau a-l valorifica la nivel local”, a spus Dacian Ciolos, la prezentarea programului de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate.
 
Romania a liberalizat piata funciara la 1 ianuarie 2014, conform obligatiilor incluse in Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, ceea ce permite persoanelor fizice din UE sa cumpere terenuri agricole in tara, demers care a modificat regimul existent pana la finele lui 2013, cand doar persoanele juridice aveau dreptul sa cumpere terenuri agricole.
 
Premierul le-a adresat un mesaj si primarilor. 
 
„Vreau sa transmit mesajul primarilor care sunt aici in sala si care ma aud: nu facilitati cu orice pret vanzarea terenului pana cand nu ati facut toate eforturile de a valorifica terenul respectiv in sat, cu comunitatile locale. Sigur ca e mai usor probabil sa obtineti un anumit sprijin atunci cand vine un strain sa cumpere pamantul si sa va roage sa-l regrupati pentru a-l vinde. Dar ganditi-va ca in felul asta vindeti o resursa care e a comunitatii si pe care nu o mai puteti aduce inapoi. Oricati investitori straini ati aduce nu pot sa valorifice acei investitori straini pamantul mai bine decat pot sa-l valorifice comunitatile locale”, a afirmat Ciolos.
 

Exit mobile version