Datul in plata ar putea pune probleme leului

Posibila votare in Camera Deputatilor a Legii „Darii in plata”, care ar zdruncina capitalul multor banci, dar si deciziile de politica monetara luate de BCE si Fed au fost principalele repere ale evolutiei leului.

In urma cu circa trei saptamani euro semnala ca ar putea scadea, dupa aproape patru luni, sub 4,45 lei. Insa, in perioada analizata media monedei unice a fluctuat intre 4,4674, la inceputul ei, si 4,4775, in 16 martie, cand cotatiile au trecut de 4,48 lei.
 
La finalul intervalului, investitorii se aratau interesati de activele considerate mai riscante care pot aduce randamente mai mari, astfel ca media euro a coborat la 4,47 lei, iar tranzactiile s-au realizat intre 4,4690 si 4,4770 lei, cu inchiderea la 4,47 – 4,4730 lei.
 
Reducerea aversiunii fata de risc a fost consecinta prudentei aratate de Comitetul de politica monetara al Rezervei Federale americane (FOMC) care a decis sa mentina dobanda-cheie in culoarul 0,25 – 0,50%. La conferinta de presa care a urmat, Janet Yellen, presedinta Fed, a declarat ca „prudenta este mai potrivita”. 
 
Anul acesta vor fi doar doua cresteri ale dobanzii, dupa ce in decembrie trecut s-a vorbit despre patru majorari pana la un nivel de 1,4%.
 
Deciziile Fed au avut ca efect slabire dolarului fata de euro. Cursul a coborat de la 4,0387 in 16 martie, la 3,9519 lei, minimul ultimelor aproape cinci luni. La finalul intervalului, media a urcat la 3,9654 lei, iar cotatiile au fluctuat intre 3,948 si 3,972 lei.
 
Media monedei elvetiene, care a fluctuat pe pietele internationale intre 1,095 si 1,10 franci/euro, a crescut de la 4,0715 la 4,0895 lei.
 
In perioada urmatoare este de asteptat ca francul sa aiba o evolutie descendenta. Banca Elvetiei a anuntat ca mentine dobanda la depozite la –0,75% si ca va interveni pe pietele valutare pentru a slabi francul, considerand nivelul actual „semnificativ supraevaluat”. 
 
„Perspectivele economiei mondiale s-au deteriorat usor in ultimele luni, iar situatia de pe pietele financiare internationale ramane volatila”, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
 
 
Aceeasi imagine negativa a fost emisa si dupa intalnirea FOMC, astfel ca perechea euro/dolar a crescut de la 1,1074 la 1,1341 dolari, maxim al ultimelor cinci saptamani. La finalul perioadei tranzactiile s-au realizat intre 1,1258 si 1,1336 dolari, pietele americane inchizandu-se vineri la 1,1270 dolari.
 
Euro ar putea reveni pe scadere, dupa ce economistul-sef al BCE, Peter Praet, a declarat recent ca ar procesul de scadere al dobanzilor ar putea continua, desi au fost atinse deja minime istorice, infirmand astfel afirmatiile anterioare ale presedintelului BCE, Mario Draghi.
 
Analiza cuprinde perioada 14 – 18 martie
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.