Decizie care va INFLUENTA considerabil CURSUL VALUTAR. CE SE VA INTAMPLA cu DOLARUL si celelalte VALUTE?

Evolutia leului, din urmatoarele saptamani, va fi influentata de decizia de politica monetara a Rezervei Federale americane, de la jumatatea acestei saptamani.

Ce s-a intamplat, insa, saptamana trecuta, pe piata valutara?
 
Perioada analizata a fost una pozitiva pentru leu, acesta reusind sa se aprecieze fata de principalele monede.
 
Cea mai mare scadere a cunoscut-o moneda elvetiana, care de la 4,0758 lei, la inceputul intervalului, a scazut la 4,0114 lei, la finalul acestuia, mai jos cu sapte bani fata de finalul saptamanii precedente.
 
O medie mai mica, de 3,7415 lei, a fost atinsa in 14 ianuarie, cu o zi inainte de decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la plafonul de apreciere de 1,20 franci/euro, ceea ce facea ca cursul sa creasca in 23 ianuarie la maximul istoric de 4,5817 lei.
 
In ultimele doua luni se observa o tendinta evidenta de depreciere a monedei elvetiene fata de cea europeana, cotatiile de pe pietele internationale depasind, prima data dupa opt luni, pragul de 1,10 franci/euro. La finalul perioadei, euro crestea la 1,097 – 1,1050 franci, fata de 1,083 – 1,087 franci, la inceputul ei.
 
Scaderea este pusa pe seama faptului ca investitorii elvetieni si-ar fi golit conturile alegand piata de actiuni sau alte tari, unde dobanzile sunt mult mai atractive.
 
Aceeasi evolutie descendenta a avut-o si euro, care a coborat de la 4,4263 la 4,4159 lei, medie care nu a mai fost atinsa din 13 august. Joi seara, cotatiile euro au scazut pe pietele internationale, dupa mai bine de o luna, sub pragul de 4,41 lei.
 
Ultima sedinta a perioadei s-a deschis la 4,4150 lei, tranzactiile realizandu-se, ca si in celalte zile, intr-un culoar ingust, de circa un ban, 4,4110 – 4,4210 lei. La inchiderea pietei locale cotatiile erau de 4,4170 – 4,42 lei.
 
Evolutia leului, din urmatoarele saptamani, va fi influentata de decizia de politica monetara a Rezervei Federale americane, de la jumatatea acestei saptamani, privind dobanda. In cazul in care va fi hotarata majorarea acesteia, prima data dupa zece ani, dolarul va deveni mult mai atractiv si vom asista la iesiri de capital speculativ de pe pietele considerate riscante.
 
Pe de alta parte, o amanare a deciziei Fed ar putea avea ca efect scaderea euro sub 4,40 lei, ceea ce ar putea provoca interventii ale BNR pentru stoparea aprecierii leului.
 
Cursul dolarului american a scazut de la 3,9664 la 3,8188 lei, mai jos cu circa sase bani fata de sfarsitul saptamanii precedente. La finalul perioadei, cotatiile din piata valutara au fluctuat intre 3,891 si 3,925 lei.
 
Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1122 la 1,1349 dolari, la finalul perioadei, investitorii aratandu-se prudenti inainte de intalnirea Fed, datorita efectelor pe care le-a avut criza bursiera din China pe pietele financiare.
 
In piata la termen de la Sibiu, preturile futures ale euro cu scadenta decembrie au fluctuat intre 1,1165 si 1,1312 dolari iar tranzactiile pentru martie 2016 au fost efectuate la 1,1205 – 1,1218 dolari.
 
Analiza cuprinde perioada 7 – 11 septembrie.
 
Analiza financiara a fost furnizata de DOMUS M&D – Companie de Relatii Publice.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.