DEFICITUL BUGETAR pe primul semestru s-a dublat!

Deficitul bugetar pe primele șase luni a ajuns la 1,61% din PIB (14,97 miliarde de lei), față de 0,88% din PIB în primele cinci luni, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor și retrase ulterior.

Creșterea masivă a deficitului se explică prin explozia cheltuielilor de personal, a achizițiilor făcute de stat, dar și prin devansarea plății pensiilor.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt de 147,01 miliarde lei, cu 19% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent.

Cheltuielile de personal: au crescut cu 24,4% față de primul semestru din 2017. Este o creștere mult peste cea programată de guvern, de circa 17% pe întregul an 2018.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii: au crescut cu 9,9% față de aceeași perioadă a anului precedent. Este vorba de achizițiile făcute de instituțiile administrației centrale și locale, cheltuielile birocrației, și este surprinzătoare prin prisma faptului că guvernul Tudose adoptase o OUG care prevedea tocmai scăderea acestor cheltuieli. Este un semnal al faptului că baronii locali au deschis baierile bugetelor pentru achiziții de mașini, mobilier, consumabile și alte cheltuieli care nu aduc plus valoare.

Cheltuielile cu asistența socială: au crescut față de anul precedent cu 13,9%. O creștere importantă a fost provocată de devansarea plății pensiilor începând cu luna iunie (1,3 miliarde lei), ceea ce a însemnat că în iunie au fost făcute plăți pentru pensii pentru două luni.

Cheltuielile pentru investiții: au fost de 9,1 miliarde lei, de 1,5 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut. O mare parte din creștere e dată de investițiile militare, plus investițiile autorităților locale.

O parte din venituri au crescut semnificativ

Veniturile bugetului general consolidat, de 132,04 miliarde lei, reprezentând 14,2% din PIB, sunt cu 12,6% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.
Încasările din contribuțiile de asigurări: au crescut cu 36,8% față de primul semestru din anul trecut, la fel ca și veniturile nefiscale (+13%).

Veniturile din TVA: 26,77 miliarde lei pe primele șase luni ale anului, o creștere cu 5,9% față de perioada similară a anului precedent. Veniturile din accize au fost de 13,13 miliarde lei (1,4% din PIB) cu 9,9% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 5,9% față de aceeași perioadă a anului 2017.

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 21,5% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.