Despre FALIMENTAREA INSTITUTULUI PASTEUR

In dosarul privatizarii Institutului Pasteur se regasesc mai toate infractiunile din codul penal. Crima organizata si spalarea de bani primeaza, spun jurnalistii de la Ziarul ATAC, care au realizat o ancheta ce atrage atentia asupra unui prejudiciu  de sute de milioane euro.

Crima organizata si spalarea de bani primeaza, spun jurnalistii publicatieie amintite, aratand ca prejudiciul este de sute de milioane euro.
 
Privatizarea S N Institutul Pasteur SA – veritabila gaura neagra a bugetului de stat – produce in continuare prejudicii statului roman, Agentia Domeniilor Statului, institutia obligata sa monitorizeze desfasurarea in conditii legale a contractului, neluand pana in prezent masurile care impuneau in vederea stoparii fenomenului, mai scriu jurnalistii de la ATAC.
 
Cateva date despre privatizarea S N Institutul Pasteur SA
 
In data de 30.10.2000, a fost incheiat intre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si SC A&S International 2000 SRL, Contractul de vinzare cumparare de actiuni nr. 60, in vederea privatizarii S N Institutul Pasteur SA.
 
La momentul privatizarii, S N Institutul Pasteur SA prezenta un activ net in marime de 15.012.053.000 ROL, suma mai mare decat obligatiile de plata stabilite cumparatorului – SC A&S International 2000 SRL – obligatii esalonate pe o perioada de trei ani.
 
Dar seria cadourilor oferite cumparatorului actiunilor nu s-a limitat doar la oferirea gratis a S N Institutul Pasteur SA, societate ce detinea nu numai un patrimoniu imobiliar imens dar avea si un rol strategic in asigurarea securitatii alimentare.
 
In consecinta, contractul de vanzare – cumparare de actiuni prevedea obligativitatea cumparatorului, in calitate de actionar, sa pastreze in totalitate obiectul de activitate al societatii, asa cum este prevazut in HG 638/25.09.2008.
 
Citam cateva dintre obligatii:
– sa presteze gratuit la cererea MAA, activitati de diagnostic in caz de necesitate, in cazul suspicionarii evolutiei bolilor din lista A 
– sa ofere cu prioritate Ministerului Agriculturii rezultatele cercetarilor efectuate
– sa mentina activitatea de cercetare si diagnostic veterinar in obiectul de activitate, etc.
 
A indeplinit, dupa privatizare, S N Institutul Pasteur SA aceste obligatii vitale pentru statul roman? A verificat Ministerul Agriculturii indeplinirea acestor obligatii? A calculat Ministerul Agriculturii valoarea prejudiciilor create prin neindeplinirea acestor obligatii?
 
Cumparatorul actiunilor, SC A&S International 2000 SRL, era mult prea preocupat cu numerele de magie ce vizau intrarea in circuitul civil a terenurilor primite cadou cu ocazia privatizarii.
 
Ancheta jurnalistica evidentiaza ca, prin diferite manevre frauduloase, din terenurile cu destinatie agricola au fost furate din patrimoniul statului terenuri in suprafata totala de aproximativ 340 ha in afara unei alte suprafete de 73,5 ha, care se afla in folosinta SN Institutul Pasteur SA si nu se regaseste in Contractul de concesiune nr. 66/13.12.2000.
 
O mare parte din terenuri au fost vandute, pretul de vanzare variind intre 100 – 200 euro/mp ; rezulta ca valoarea prejudiciului provocat statului roman este estimat in jurul sumei de 500 milioane euro.
 
Se prezinta, in ancheta, cu acte oficiale , cum au fost vandute mai multe terenuri apartinand Institutului Pasteur unui obscur SRL, cu un pret diminuat la maxim, mai exact 2 euro mp in ianuarie 2007, cand in acea zona pretul era intre 100 și 300 euro mp. Ingineria tunului imobiliar a fost posibila cu sprijinul unor functionari si a fostului presedinte ADS, BARNA TANCZOS.
 
Tanczos Barna este senator UDMR din 2012, iar din 2010 a fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Anterior, Tanczos Barna a fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (2010), secretar de stat la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (2007-2009) si presedintele Agentiei Domeniilor Statului (2005-2007).
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.