Este pentru prima data cand statul roman pune la bataie bani pentru fiecare roman venit din strainatate pentru a devenit antreprenor si creeaza cel putin doua locuri de munca.
Proiectele sunt destinate antreprenorilor romani care locuiesc in strainatate sau celor care s-au intors recent in tara si doresc sa-si valorifice abilitatile profesionale dobandite in afara, prin deschiderea unei afaceri in Romania.
Astfel, cetatenii romani care au domiciliul in strainatate de minim 12 luni si doresc sa-si infiinteze o afacere in Romania, pot accesa ajutorul de minimis in valoare maxima de 40.000 euro si pot urma programe de formare antreprenoriala (inclusiv de tip e-learning), prin intermediul administratorului schemei de antreprenoriat.
Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman (AM POCU), din cadrul MDRAPFE, a aprobat 32 proiecte in valoare de 76 milioane euro, prin Diaspora Start Up.
„Prin Programul de Guvernare ne-am asumat masuri care sa incurajeze intoarcerea tinerilor romani acasa. Ma bucur sa anunt contributia fondurilor europene la acest obiectiv de importanta majora pentru Romania. Trebuie sa intelegem ca tara noastra poate deveni mai puternica daca stie sa valorifice educatia, puterea de munca si creativitatea tinerilor nostri”, a spus Rovana Plumb, ministrul pentru Fonduri Europene.
Consultantii din domeniu spun ca din 40.000 de euro pe care i-ar putea lua prin programul Diaspora Start-UP se pot deschide mici afaceri cum ar fi – fabrici de sucuri, de sapun sau de ehipamente sportive, ateliere de tamplarie, textile, jucarii sau service-uri.
„Un pilon important al Strategiei nationale pentru romanii de pretutindeni il constituie incurajarea tinerilor romani sa se intoarca sa lucreze acasa. Diaspora Start-up este un exemplu foarte bun de conlucrare interministeriala, prin care sprijinim antreprenorii sa se intoarca acasa si sa aduca atat plus-valoare economiei romanesti cat si infuzie de know-how din statele unde au lucrat”, a afirmat Andreea Pastirnac, ministru pentru Romanii de Pretutindeni.