Dolarul a luat-o cu viteza la vale

Posibilitatea votarii de catre Camera Deputatilor a Legii Darii in plata, a pus o usoara presiune asupra raportului euro/leu, in timp ce dolarul american a atins un nou minim al ultimelor cinci luni.

Cursul euro a fluctuat intre 4,4582 si 4,4738 lei, media de la finalul perioadei fiind stabilita la 4,4714 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,4680 si 4,4730 lei, cu inchiderea la 4,4670-4,47 lei.

In perioada urmatoare, evolutia leului fata de euro ar trebui sa fie una relativ stabila, in conditiile in care in regiune exista tendinta de apreciere a monedelor cu regim similar celei romanesti. Incertitudinile sunt legate de modul in care va fi votata Legea Darii in plata, din care ar urma sa lipseasca, conform informatiilor aparute, Programul Prima casa. De aceea, este de asteptat ca media euro sa se mentina in culoarul cuprins intre 4,44 si 4,48 lei.

Comentariile prudente ale presedintelui Federal Reserve, Janet Yellen, facute la inceputul perioadei, referitoare la ritmul in care vor fi majorate dobanzile din SUA, din cauza situatiei incerte a economie mondiale, au generat deprecierea monedei americane in raport cu toate celelalte valute importante.

Dolarul a inregistrat aproape zilnic noi minime istorice, el scazand de la 3,9963 la 3,9206 lei, cel mai mic curs incepand cu data de 22 octombrie 2015. La finalul intervalului cotatiile din piata valutara au coborat de la 3,941 pana la 3,907 lei.

Media monedei elvetiene, care a fluctuat pe pietele internationale intre 1,089 si 1,095 franci/euro, a scazut de la 4,0996 lei, la inceputul perioadei, la 4,0866 lei, la finalul ei.

Evolutia perechii euro/dolar a fost influentata de declaratiile prudente ale presedintelui Rezervei Federale americane, care au pus in umbra datele economice din SUA care indica o imbunatatire constanta a acesteia.

Astfel, piata muncii din SUA a creat luna trecuta 215.000 de noi slujbe iar salariul orar a cunoscut o crestere peste asteptarile analistilor.

Cu toate acestea, euro a crescut de la 1,1152, la inceputul intervalului, la 1,1438 dolari, la finalul lui, nivel care se mai inregistra in data de 15 octombrie 2015. Pietele americane au inchis vineri la 1,1393 dolari.

Fata de perioada similara a anului trecut euro inregistreaza o crestere de 6%, in ciuda eforturilor BCE de a-l deprecia prin intermediul programelor sale de relaxare monetara. Reamintim ca BCE a coborat dobanda sa cheie la 0% iar pe cea a depozitelor atrase la -0,4%, in timp ce injecteaza lunar 80 de miliarde de euro in economia zonei, prin achizitia de obligatiuni suverane sau ale companiilor.

In opinia unor analisti, euro ar putea sa se aprecieze pana la 1,16 dolari, cotatie care se mai inregistra la inceputul anului trecut.

Analiza cuprinde perioada 28 martie – 1 aprilie.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.