Dolarul a pornit spre 4,40 lei

Primele luni ale lui 2015 sunt foarte dificile pentru cei care au contractat, in anii trecuti, credite in valuta.

Dupa un inceput de an furtunos in care cei cu credite in franci au fost scurtcircuitati de decizia Bancii Elvetiei de a renunta la pragul minim de 1,20 franci/euro, cursul atingand un maxim istoric de 4,5817 lei, urmatoarele luni devin problematice pentru cei cu imprumuturi in dolari americani.
 
Declansarea de BCE a programului sau de relaxare cantitativa (Quantitative Easing), prin care va cumpara lunar, pana in septembrie 2016, obligatiuni suverane sau ale companiilor din zona euro in valoare de 60 miliarde de euro, are ca efect diluarea euro, implicit deprecierea acestuia fata de dolar. 
 
De altfel, majoritatea analistilor anticipeaza atingerea paritatii intre cele doua monede, pana la sfarsitul acestui an.
 
Astfel, cursul dolarului american a crescut de la 3,9515 lei, in 27 februarie, la 4,0491 lei, la finalul perioadei, mai sus cu peste 9,8% fata de finalul lui 2013.
 
Vineri, tranzactiile s-au realizat intre 4,0270 si 4,1040 lei, cu maximul atins spre finalul zilei, semn ca astazi BNR va anunta un nou record al cursului dolarului.
 
Ieftinirea euro pe pietele internationale s-a reflectat si pe cea locala. Dupa atingerea unui maxim al ultimelor circa sase saptamani, de 4,4551 lei, in 3 martie, cursul a scazut la finalul perioadei analizate la 4,4402 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intr-un culoar ingust, 4,4380 – 4,4460 lei, cu inchiderea la 4,44 – 4,4430 lei.
 
Francul elvetian a avut o evolutie calma, intre un minim de 4,1413 si un maxim de 4,1595 lei, la finalul perioadei media fiind stabilita la 4,1457 lei, in conditiile in care moneda helveta a fluctuat pe pietele internationale intre 1,0640 si 1,0760 franci/euro.
 
In perioada urmatoare raportul euro/leu se va mentine in culoarul 4,40 – 4,48 lei, moneda nationala fiind protejata de nivelul ridicat al dobanzii-cheie a BNR, care este de 2,25%/an, fata de 0,05% in zona euro, nivel care va fi mentinut, cel putin pana la finalulul anului viitor. 
 
La aceasta evolutie va contribui si intentia Finantelor de a se imprumuta in acest an de pe pietele internationale cu doua miliarde de euro, prin emisiuni de obligatiuni.
 
Romania a atras, cel mai recent in octombrie trecut, 1,5 miliarde de euro, pentru o scadenta de zece ani la o dobanda de 2,875%.
 
Perechea euro/dolar a scazut de la 1,1237, la inceputul intervalului, la 1,0842 dolari, la finalul acestuia, cotatie care reprezinta minimul ultimilor aproape 12 ani. Euro a pierdut, fata de finalul anului trecut, 12,23%.
 
La aprecierea dolarului, pe langa programul QE al BCE a contribuit si scaderea somajului din SUA, la 5,5%, conform datelor prezentate vineri de Departamentul Muncii, care reprezinta minimul ultimilor sapte ani, evolutie care va permite Rezervei Federale americane sa inceapa majorarea dobanzii sale de politica monetara, de la jumatatea acestui an. 
 
Dobanda din SUA se situeaza aproape de 0% incepand cu decembrie 2008.
 
Analiza financira furnizata de DOMUS M&D – Companie de Relaţii Publice. Analiza cuprinde perioada 2 – 6 martie
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.