DOLARUL prinde viteză

Înrăutățirea situației politice din zona euro a făcut ca media dolarului american să crească de la 4,1063 la 4,1342 lei, maximul ultimelor 18 luni. Cotațiile din piață fluctuau între 1,102 și 1,144 lei.

Scăderea luna trecută a inflației la 4,3%, comparativ cu octombrie 2017, de la 5% în septembrie, valoare ce a confirmat declarația de săptămâna trecută a guvernatorului BNR, care anticipa un proces de decelerare a creșterii prețurilor, a oferit o gură de oxigen leului.

La cele de mai sus s-a adăugat o majorare a ofertei comerciale, care s-a manifestat încă de la finalul săptămânii trecute, astfel că media euro a scăzut de 4,6588 la 4,6586 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,655-4,659 lei iar cotația de la ora 14.00 se plasa în jurul valorii de 4,657 lei.

Moneda elvețiană se tranzacționa pe piețele internaționale între 1,135 și 1,14 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 4,0799 la 4,0964 lei.

BNR a continuat șirul operațiunilor de tip repo, împrumutând din nou băncile comerciale care aveau nevoie de lichiditate. Suma introdusă în piață a fost mai mică decât la precedentele două intervenții, ea ridicându-se la „doar” puțin peste 5,3 miliarde lei. Ca de obicei, dobânda plătită este 2,5%, egală cu cea de politică monetară.

Intervenția BNR în piața monetară, a făcut ca indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, să scadă de la 3,20 la 3,19%, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, de la 3,45 la 3,43%.

Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, și cel la 12 luni au coborât, la rândul lor, la 3,51%, respectiv la 3,58%.

Creșterea aversiunii față de risc, a provocat ieșiri de pe piețele emergente, iar monedele din regiune se depreciau față de euro. Cea poloneză se tranzacționa între 4,286 și 4,301 zloți iar cea maghiară în culoarul 321,4-322 forinți.

Conflictul dintre Comisia Europeană și Italia, în privința creșterii anul viitor a deficitului bugetar, dorit de guvernul de la Roma, cât și incertitudinile care planează modul în care se va realiza Brexitul, au pus în umbră eșecul de săptămâna trecută al republicanilor la alegerile care s-au desfășurat la jumătatea mandatului prezidențial din SUA.

De la o apreciere la 1,15 dolari, euro a scăzut până la 1,1240 dolari, nivel care se mai înregistra la sfârșitul lui iunie trecut, maximul zilei fiind de 1,1330 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa la jumătatea zilei în jurul valorii de 6.350 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14.00.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.