DOLARUL s-a apreciat în octombrie cu 5,6 bani

Piața valutară a fost mai mult decât calmă, semn că noua operațiune de tip repo realizată luni de BNR a redus eventualele tensiuni.

Comparativ cu sfârșitul lui septembrie, când media a atins maximul ultimilor cinci ani de 4,5991 lei, euro a stagnat în apropierea pragului de 4,6. În schimb, dolarul american a câștigat aproape 5,6 bani iar francul elvețian a pierdut peste 5,4 bani.

Tranzacțiile din ultima ședință din octombrie s-au realizat în cel mai îngust culoar al acestui an, 4,598-4,60 lei, astfel ca media euro a fost stabilită la 4,5985 lei, fiind a noua zi consecutivă cu euro foarte aproape de 4,6 lei.

Media dolarului american a crescut ușor, de la 3,9512 la 3,9533 lei, iar cotațiile din piață au fluctuat între 3,946 și 3,955 lei.

Moneda elvețiană se aprecia pe piețele internaționale la 1,158-1,163 franci/euro, după ce săptămana trecută a fost atins maximul ultimilor aproape trei ani de 1,171, astfel că BNR a stabilit un curs de 3,9589 lei.

Majoritatea analiștilor anticipează pentru ultimele două luni ale anului depășirea nivelului de 4,6 lei, după ce în ultimele luni euro s-a consolidat la 4,59 lei, nivel care este agreat și de BNR. Aceste perspective sunt cauzate de adâncirea deficitului bugetar și a deficitului de cont curent dar și a creșterii inflației, tot atâtea motive pentru unii investitori străini să își regândească pozițiile pe titlurile de stat în lei.

La începutul săptămânii, BNR a împrumutat un grup de bănci cu 4,124 miliarde de lei, prin a patra operațiune de tip repo din această lună.

Intervenția băncii centrale a avut darul de a reduce presiunile din piața monetară. Indicele ROBOR la trei luni a încheiat luna la 1,87%, nivel aproape dublu față de începutul lui septembrie iar cel la șase luni la 2,02%.

Perechea euro/dolar stagna la 1,1625-1,1653 dolari, după ce inflația din zona euro a scăzut în octombrie, potrivit primelor estimări, la 1,4%, nivel îndepărtat de ținta de 2% a BCE.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14.00​.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.