Dolarul s-a urcat in acceleratul de 4,30

Sperantele puse de investitori in faptul ca procesul de crestere si consolidare al economiei americane inceput sub administratia Obama va continua si sub conducerea noului presedinte Donald Trump, au impins dolarul spre noi maxime.

Dupa o scurta consolidare la 4,24 lei, cursul dolarului a crescut in 24 noiembrie la un nou maxim istoric de 4,2659 lei, cotatiile din piata atingând un varf de 4,2920 lei. La finalul perioadei analizate media a fost stabilita la 4,2608 lei, intr-o sedinta in care moneda americana a fluctuat intre 4,248 si 4,282 lei.

Fluctuatiile cursului euro au fost reduse, 4,5093 – 4,5150 lei, cel de la sfarsitul intervalului fiind stabilit la 4,5147 lei, cand leul a facut nota discordanta fata de celelalte monede din regiune, care se apreciau. Tranzactiile s-au realizat intre 4,508 si 4,516 lei, cu inchiderea la 4,513 – 4,516 lei.

Principalele pericole pentru leu din urmatoarele saptamani sunt reprezentate de reaparitia aversiunii fata de risc, care va pune sub presiune pietele si monedele emergente. La aceasta se va adauga perceptia investitorilor fata de masurile populiste luate inaintea alegerilor parlamentare sau de modul in care va fi format viitorul guvern politic.

De altfel, Banca Mondiala avertiza recent ca alegerile parlamentare sporesc riscul cresterii cheltuielilor suplimentare si a incetinirii implementarii reformelor structurale. Pe termen mediu este nevoie de o reechilibrare a politicilor fiscale.

Moneda elvetiana s-a tranzactionat pe pietele internationale intre 1,07 si 1,076 franci/euro. Stabilitatea s-a reflectat si in cazul cursului, care a fluctuat intre 4,1990 si 4,2078 lei.

Perechea euro/dolar a scazut in 24 noiembrie, dupa publicarea unor date economice pozitive din SUA, pana la 1,0518 dolari, minim care nu a mai fost atins din martie 2015.

La finalul perioadei, euro a fluctuat intre 1,0539 si 1,0627 dolari, usoara crestere datorandu-se faptului ca investitorii americani se aflau in mini-vacanta prilejuita de sarbatoarea de Thanksgiving.

In opinia traderilor, Comitetul de politica monetara al Rezervei Federale americane (FOMC) nu are motive sa amane majorarea dobanzii sale cheie la jumatatea lunii viitoare. Aceasta decizie a fost deja inglobata de dolar insa acum se iau in calcul urmatoarele majorari, avand in vedere o tinta a dobanzii-cheie de 1,4 – 1,5% pana la finalul anului viitor.

Inmultirea plasamentelor in moneda americana a produs o scadere a pretului unciei de aur care a atins un minim al ultimelor zece luni de 1.171 dolari.

Analiza cuprinde perioada 21 – 25 noiembrie

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.