Dolarul si francul elvetian au scazut cu peste 2,5 bani

Acordul la care au ajuns Deutsche Bank si Justitia americana privind valoarea amenzii pe care o va primi cea mai mare banca germana pentru speculatiile din perioada crizei din 2008, a calmat pietele financiare si a permis monedelor din regiune sa se aprecieze fata de euro.

Valoarea initiala a amenzii a fost de 14 miliarde dolari, suma care a pus sub semnul intrebarii puterea financiara a Deutsche Bank. In urma negocierilor suma a fost redusa la 5,4 miliarde dolari iar investitorii s-au aratat mai increzatori.
 
In aceste conditii, de reducere a aversiunii fata de risc, cursul euro a coborat de la 4,4523 la 4,4484 lei iar tranzactiile s-au realizat intre 4,4470 si 4,4520 lei, fata de vineri cand cotatiile au crescut la 4,46 lei. 
 
Tranzactiile de ora 14:00 se realizau la 4,4470 – 4,45 lei.
 
In urmatoarele zile ar urma ca euro sa fluctueze intre 4,44 si 4,46 lei, in a saptea saptamana consecutiva, avand in vedere ca principalele evenimente vor fi raportul BNR asupra inflatiei si
publicarea de catre agentia de rating S&P a evaluarii periodice asupra Romaniei.
 
Leul este protejat de nivelul confortabil al rezervelor valutare gestionate de BNR, care au crescut la 33,299 miliarde euro, mai sus cu 331 milioane euro fata de august, pe fondul intrarii unor sume mai mari de la Comisia Europeana.
 
Cursul dolarului american a scazut de la 3,9822 la 3,9591 lei, cotatiile din piata valutara fluctuand intre 3,952 si 3,964 lei.
 
Moneda elvetiana, care s-a apreciat vinerea trecuta pana la 1,081 franci/euro, se tranzactiona ieri pe pietele internationale intre 1,09 si 1,093, astfel ca media ei a coborat de la 4,1041 la 4,0764 lei.
 
Pe pietele internationale perechea euro/dolar se stabiliza la 1,1221 – 1,1244 dolari iar lira sterlina scadea la minimul ultimelor doua saptamani, ca o consecinta a promisiunii facute de premierul britanic Theresa May ca va demara procedurile de iesire din U.E. pana in martie.
 
Pe de alta parte, moneda chineza (renminbi sau yuan) a devenit, alaturi de dolar, euro, lira sterlina si yenul japonez, parte componenta a unitatii de cont a FMI.
 
Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14:00
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.