DOLARUL și FRANCUL ELVEȚIAN revin în forță

Creșterea aversiunii față de risc a favorizat „monedele-refugiu” precum dolarul american, yenul japonez sau francul elvețian, care au avut aprecieri consistente pe piața locală.

Temerile investitorilor sunt provocate de rezultatul alegerilor parlamentare din Germania, unde victoria coaliției CSU-CSD-SPD a fost pusă în umbră de rezultatul surprinzător al formaţiunii de extremă-dreapta Altenativă pentru Germania (AfD) care a obţinut 12,6% din voturi, devenind cea de a treia forţă politică din Parlament. Această evoluție ar putea obliga BCE să întârzie punerea în aplicare a programului său de reducere a stimulilor financiari în economia zonei euro.

De asemenea, contextul geo-politic s-a inflamat după ce ministrul de externe al Coreei de Nord l-a acuzat pe președintele Donald Trump că ar fi declarat război țării sale. El a afirmat că Phenianul are dreptul să doboare orice bombardiere sau avioane americane care sunt în raza lor de acţiune.

Aceste evenimente externe s-au suprapus peste datele economice locale. Conform Ministerului de Finanțe execuția bugetului general consolidat pe primele opt luni din 2017 a înregistrat un deficit de 6,5 miliarde de lei (0,78% din PIB), față de deficitul de 3,1 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cursul dolarului american a crescut de la 3,8670 la 3,8912 lei, maxim care a mai fost atins în 28 august. Cotațiile din piață fluctuau între 3,876 și 3,905 lei.

Moneda elvețiană s-a apreciat pe piețele internaționale la 1,144-1,149 franci/euro, astfel că media a revenit după șase ședințe peste pragul de 4 lei, urcând de la 3,9747, minimul ultimilor aproape trei ani, la 4,0091 lei.

Cursul euro a atins din nou maximul ultimilor cinci ani de 4,5990 lei, față de 4,5950 lei, vinerea trecută. Tranzacțiile s-au realizat între 4,597 și 4,602 lei, cotațiile de la ora 14.00 fiind de 4,601-4,604 lei.

Monedele din regiune se depreciau comparativ cu euro, cea poloneză la 4,271-4,288 zloți iar cea maghiară la 310,3-311,4 forinți.

Perechea euro/dolar și-a accentuat declinul, tranzacțiile de pe piețele externe fiind realizate între 1,1782-1,1862 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14.00​.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.