Liderii gruparii vizate de perchezitiile de duminica, efectuate sub coordonarea procurorilor DIICOT, investeau banii proveniti din comiterea infractiunilor in imobile, potrivit unui comunicat de presa al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Procurorii DIICOT, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti au efectuat, duminica, 42 perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Bucuresti, Barlad, Bacau, Pitesti, Galati si Constanta, pentru a destructura un grup infractional organizat specializat in savarsirea de infractiuni informatice si spalare de bani, conform DIICOT.
Anchetatorii au ajuns la concluzia ca in perioada februarie – decembrie 2013, grupul infractional organizat, format din peste 50 de persoane, cetateni romani si straini, a efectuat retrageri frauduloase de numerar (peste 34.000 de operatiuni), in 24 de state, respectiv SUA, Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicana, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, Romania, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, in valoare de peste 15 milioane de dolari, precizeaza sursa citata.
In activitatea infractionala au fost vizate banci din SUA si Oman.
„Din cercetarile efectuate in cauza a rezultat ca liderii gruparii au accesat in mod neautorizat sistemele informatice ale unor institutii bancare obtinand astfel datele unor carduri aferente conturilor unor mari corporatii, iar ulterior respectivele date erau inscriptionate pe carduri clonate si distribuite catre alti membri ai gruparii”, precizeaza anchetatorii.
Operatiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua in mod organizat, intr-un interval de timp stabilit, in zilele nelucratoare ale bancilor. Membrii gruparii efectuau retrageri frauduloase de numerar, concomitent, de la bancomatele unor institutii bancare din Japonia, Anglia, Germania, Italia, Spania, Belgia si Romania.
„Grupul infractional a actionat in acelasi mod la data de 2 decembrie 2013, in Romania, reusind sa efectueze 4.200 de retrageri frauduloase, in valoare de 5.000.000 de USD, de la ATM-uri ale unor institutii bancare din 15 orase. Totodata, la data de 20 februarie 2013 a fost retrasa din Japonia de catre aceeasi membrii ai gruparii suma de 9.000.000 USD”, conform anchetatorilor.
In urma perchezitiilor de duminica, au fost gasite si ridicate 16 laptopuri si telefoane mobile folosite in activitatea infractionala, doua kilograme de aur in lingouri, tablouri si suma de 150.000 de euro.
De asemenea, liderii gruparii au investit sumele de bani provenite din savarsirea infractiunilor in bunuri mobile si imobile asupra carora se vor institui masuri asiguratorii, precizeaza procurorii DIICOT.
La sediul DIICOT Bucuresti au fost aduse, pentru a fi audiate, 25 de persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii, Directia Operatiuni Speciale si Departamentul de Informatii si Protectie Interna. Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Jandarmeriei Romane.
Fotbalistul Bogdan Ghiceanu, de la FC Otopeni, arbitrul de fotbal Ionut Chiriac si luptatorul K1, Marius Ioan Curtas, se numara printre cei implicati in acest dosar, au afirmat, pentru MEDIAFAX, surse din Politie.
Luptatorul K1 are calitatea de martor in acest caz, in timp ce fotbalistul si arbitrul de fotbal sunt suspecti, au precizat sursele citate.
Conform sursei citate, autoritatile urmeaza sa emita, in acest dosar, sapte mandate de retinere, iar suspectii vor fi prezentati cu propunere de arestare preventiva.