Durata minimă a contractului de arendă, 10 ani!

Inițiativa legislativă a fost depusă pentru a oferi fermierului posibilitatea de a face rotația terenurilor.

Ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu a anunțat că a depus în Parlamentul României o inițiativă legislativă pentru standardizarea unui nivel minim al duratei arendei de 10 ani. Motivul acestui demers este de a oferi fermierului posibilitatea de a face rotația terenurilor, de a face investiții, de a avea o predictibilitate.

„Noi avem suprafața de teren arabil a țării care este oarecum stabilă pentru că avem declarațiile la APIA – 9,4 milioane de hectare de teren care sunt declarate anual pentru primirea de subvenții. În general, sunt deținute de români. Acum, faptul că este o firmă românească cu acționariat străin… Asta a făcut situația legislației europene să se poată achiziționa. Noi am venit cu acea modificare la Legea 17 cu vânzarea terenurilor în care am impus anumite condiții și un anumit ordin de preemțiune la cumpărare care a mai stabilizat puțin lucrurile. Este foarte important să știm că pe aceste 9,4 milioane de hectare de teren se produce în țară. Toți fermierii, până la urmă, sunt fermieri români. Chiar dacă există fonduri de investiții externe, în general terenul este arendat către fermieri români.

Problema cea mai mare, din ultima perioadă, este faptul că, în cazul terenurilor care sunt deținute de grupuri de investiții, de fonduri de investiții externe, arenda este pe perioadă foarte scurtă – 1 an, 2 ani. Problema este că fermierii români au nevoie de stabilitate. Ca să poți face investiții în creșterea unității solului, a calității pământului, ai nevoie de continuitate și acesta a fost motivul pentru care am depus o inițiativă legislativă în Parlament, pentru a standardiza un nivel minim al duratei arendei de 10 ani. Am gândit această durată minimă că să îi putem oferi fermierului posibilitatea de a face rotația terenurilor, de a face investiții, de a avea o predictibilitate. (…) Rotația culturilor distruge dăunătorii și oferă posibilitatea creșterii calității solului. De partea cealaltă, utilizarea unor culturi proteice fixatoare de azot oferă îmbunătățirea calității solului în timp”, a spus Adrian Chesnoiu, la DCNews TV.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.