Efectul CREȘTERILOR SALARIALE: Taxele și impozitele locale vor fi mai mari în 2018!

Noua lege a salarizării unice adoptată în vara acestui an a obligat administrațiile locale să crească salariile angajaților fără să primească nimic de la guvern. De aceea, unele primării au rămas fără bani.

Chiar dacă a fost o rectificare bugetară, banii primiți de administrațiile nu acoperă bugetul pentru salarii până la sfârșitul anului. Speranța fiind într-o nouă rectificare bugetară.

Pentru anul 2018, însă, toate primăriile din țară vor recurge la mărirea taxelo și impozitelor locale pentru a-și asigurabugetul necesar funcționării.

Chiar dacă nu se află în imposibilitatea de a nu putea plăti salariile angajaților, primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a anunțat că taxele și impozitele locale pentru anul 2018 vor fi majorate, pe motiv că, în acest moment, bugetul asigură doar funcționarea, nu dă posibilitatea administrației să facă lucrări de investiție și modernizare în oraș.

Mai mult, edilul a explicat că nivelul actual al taxelor și impozitelor locale este încă din 2013, așa că o majorare poate avea loc fără a depăși limita maximă legală.

“Vom veni în fața Consiliului și vom discuta despre nivelul taxelor și impozitelor pe anul viitor. Sunt trei variante propuse de cei de la Direcția Taxe și Impozite și vom avea o discuție cu domnii consilieri. Absolut toate trei presupun o majorare, pe un principiu foarte clar: din 2013 nu s-au mai majorat taxele și impozitele în municipiul Botoșani“, a precizat primarul Cătălin Flutur.

Primarul de Botoşani a mai precizat că din bugetul local sunt suportate, printre altele, cheltuielile de funcționare a Filarmonicii, a Teatrului Mihai Eminescu, a Teatrului Vasilache, dar și subvențiile la energia termică furnizată în sistem centralizat sau la transportul în comun.

Legat de plata salariilor a angajaților in cultură edilul a spus că acestea se plătesc din bugetul local, spre deosebire de alte orașe mari, cum ar fi Iași, Cluj Napoca, Timișoara, București, care primesc bani de la guvern. Cătălin Flutur a anunțat că la nivel de Asociație a Municipiilor din România s-a înaintat un proiect de lege prin care să se reglementeze ca toate municipiile, care au instituții de cultură, să primească bani de la bugetul de stat pentru plata salariilor, iar administrațiile locale să suporte doar cheltuielile legate de întreținere și administrare a clădirilor.

În ceea ce privește subvențiile pentru energia termică furnizată în sistem centralizat și pentru transportul public local vor fi mult diminuate. Primarul Cătălin Flutur a precizat că cei din conducerea societăților afectate de aceste măsuri financiare vor trebui să se administreze mult mai eficient ca până acum.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.