In ultimele saptamani s-a tot vorbit de mariri salariale in sistemul bugetar, de sporuri, de vouchere de vacanta si multe alte facilitati pe care Guvernul Grindeanu vrea sa le ofere angajatilor din sistemul bugetar.
Faptul ca se vorbeste de cresterea veniturilor pentru angajatii din sistemul bugetar si ca unele mariri salariale deja s-au concretizat este foarte bine. Fiindca fiecare dintre noi isi doreste ca, la un moment dat, salariul sa creasca pentru un trai cat mai decent.
Numai ca prin capcana cresterilor salariale romanii au mai trecut o data. Asa cum se stie, in 2008, Parlamentul Romaniei a votat cresterea salariilor din sistemul educational cu 50%. Apoi, criza economica ce a lovit atat SUA, cat si statele din Europa, s-a resimtit si in Romania. Ce a urmat se stie foarte bine: taieri de salarii si pensii.
In acest an, dupa investirea Guvernului Grindeanu, se vorbeste tot mai des de marirea lefurilor din sistemul bugetar, mariri care ii surprind chiar si pe beneficiari. Numai ca toate aceste cresteri vor avea un pret care se va simti ceva mai tarziu. Mai mult, pentru ca guvernantii au prevazut acest fapt, acestia au luat cateva masuri legislative introduse in primele hotarari de guvern din acest an fara sa se faca prea mult tam-tam.
Primul care a semnalat ca toate aceste cresteri salariale, pe care nu le contesta nimeni fiindca in unele domenii trebuiau realizate, va avea si un efect pervers. Este vorba de Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR) si, totodata, primarul comunei Vulcana-Bai din judetul Dambovita.
„Trebuie sa fim atenti la efectul pervers al acestor cresteri salariale din sistemul bugetar. Nu zic ca nu sunt binevenite, dar la unii cresterile sunt foarte mari si nesustenabile. Cunosc un caz unde secretarul unei primarii care, dupa toate aceste mariri, a ajuns sa aiba un salariu de aproape 18.000 de lei. Totul este legal, dar ma gandesc, in acelasi timp, cate primarii din tara isi permit sa plateasca astfel de salarii. Cate bugete locale vor putea suporta toate cresteri salariale. Si, in plus, este acea ordonanta de urgenta 9 din 2017 care lasa la latitudinea primarilor pusi într-o astfel de situatie daca vor concedia din personal inca de la inceputul anului sau abia in ultimele doua trimestre din an, cand anvelopa salariala avuta la dispozitie nu va mai permite plata salariilor integrala la toata schema de personal”, a declarat Emil Draghici la intalnirea cu primarii din judetul Botosani.
La randul sau, prefectul judetului Botosani, Dan Nechifor, a declarat ca in presiunea sindicatelor pentru cresterea salariilor pana la sfarsitul lunii februarie a fost facuta pentru ca exista o Ordonanta de Guvern nr. 9/2017 prin care se stabileste ca in perioada 1 martie – 31 decembrie 2017 salariile sunt blocate la nivelul celor din 28 februarie 2017. Doar ca exista si un revers al medaliei la un alt articol din aceeasi Ordonanta de Guvern.
“In aceeasi ordonanta cu numarul 9, la artiolul 5 exista prevederea ca in 2017 toti ordonatorii principali de credite au obligatia sa se incadreze in cheltuielile de personal cu incadrarea corespunzatoare si corectarea in anumite cazuri cu numarul din statul de functii daca nu au buget suficient. Daca majoreaza salariile si nu primesc buget trebuie sa dea afara”, a explicat prefectul Dan Nechifor in cadrul unei emisiuni la un post local de televiziune.
De asemenea, reprezentantul Guvernului in teritoriu a anuntat ca potrivit acestor prevederi legale, in 2017 nu va mai avea loc vreo rectificare pozitiva pe partea de salarii.
Presedintele Consiliului Judetean Botosani, Costica Macaleti, a declarat ca situatia bugetului la nivel de judet nu este una foarte roz. El nu contesta aceste cresteri salariale, dar, dupa cum a explicat el, bugetul nu face fata pana la sfarsitul anului. Un colac de salvare pentru bugetul judetului este o rectificare bugetara in luna iulie, care sa fie si pozitiva dupa cum spera Costica Macaleti.
„De la 1 februarie 2017 angajatii de la Consiliul Judetean Botosani au obtinut lefuri mai mari, unii chiar foarte mari, care depasesc si indemnizatia presedintelui CJ. Deocamdata bugetul poate acoperi salariile, insa banii nu ajung pana la sfarsitul anului. Eu sper ca in luna iulie se va face o rectificare bugetara pozitiva ca sa avem bani de salarii si in ultimul trimestru al anului in curs”, a declarat presedintele CJ Botosani, Costica Macaleti.
Si primarul municipiului Botosani, Catalin Flutur, a declarat ca aproximativ 90% din bugetul local se va duce pe salariile marite. Ingrijorator ca aceasta situatie pune in dificultate functionarea Primariei Botosani in decursul anului 2017 dar si realizarea de noi investitii in municipiul Botosani.
„Prin acele ordonante de urgenta emise de Guvernul Grindeanu, noi primarii suntem obligati sa platim salariile marite pentru angajatii din administratia locala. Sunt de acord cu aceasta crestere salariala pentru functionari fiindca ei au fost «uitati» in ultimii ani de guvernanti. Numai ca, odata cu ordonanta de marire a salariilor, Guvernul ar fi trebuit sa ne dea si resursa pentru plata acestora. Pentru ca bugetul local este, in mare, acelasi si care nu poate suporta aceste mariri. De exemplu, pe anul 2017 se preconizeaza incasari de 37 milioanei lei, iar fondul de salarii pe acelasi an este de 36 de milioane. Si pe langa functionarea Primariei avem de platit subventiile la caldura, transport local si multe alte obligatii fiscale. Pe langa salariatii primariei mai sunt si salariatii de la Cultura, unde si aici lefurile au fost marite cu 50%. Salariile marite trebuie platite fiindca este un drept castigat, dar si activitatea Primariei va fi blocata daca Guvernul nu ne da si resursa financiara”, a explicat primarul Catalin Flutur.
Situatia bugetelor locale din judetul Botosani a fost prezentata si de primarii liberali la intalnirea cu presedintele interimar PNL, Raluca Turcan.
„La intalnirea Biroului Permanent Judetean au venit si primarii liberali. Problema ridicata de ei este una foarte grava. In jur de 90% din bugetele locale se duc pe salarii, iar primarii se plang ca, in aceste conditii, posibilitatea de a face alte investitii in comunitate sunt aproape nule. In plus, fiind primari de la partidul de opozitie, ei sunt «sariti» de la unele impartiri de bani. Situatia prezentata de primari este valabila si in alte zone din tara, dar Guvernul Grindeanu se pare ca este depasit de situatie”, a declarat Raluca Turcan.
Primarul orasului Saveni, Relu Tarzioru, a explicat ca, in cazul in care bugetul va fi insuficient pentru plata salariilor, va face restructurari atat timp cat legea ii permite.
„Eu voi respecta legea. In cazul in care va trebui sa fac restructurari de personal din lipsa de fonduri, atunci voi respecta legea. Stiu ca suna dureros, dar sa stiti ca sunt si multe persoane din administratia locala care taie frunze la caini. Asa ca o «curatenie» printre functionari poate fi si benefica. Astfel si administratia locala poate fi mai eficienta in lucrul cu cetatenii”, a spus primarul Relu Tarzioru.
Astfel de vesti nu tocmai placute pentru unii functionari publici nu sunt valabile in toate administratiile locale fiindca sunt primarii unde personalul este subdimensionat. Cum este cazul la Havarna.
„La noi in primarie avem putini angajati. Personalul este subdimensionat. Asadar, eventualitatea unei restructurari de personal la Havarna nu este cazul. Din contra, ne-ar trebui mai mult personal fiindca cei care sunt in prezent faca fata tot mai greu sarcinilor de serviciu”, a declarat primarul comunei Havarna, Sergiu Saviuc.
In concluzie, cresterile salariale pentru functionarii publici sunt binevenite, insa, dupa cum preciza presedintele ACoR, Emil Draghici, poate ar fi trebuit facute etapizat si nu deodata pentru a nu pune presiune pe bugetele locale care si asa sunt «sufocate» cu multe alte cheltuieli. Iar presiune foarte mare se va pune si pe mediul privat pentru a scoate tot mai multi bani pentru acoperirea acestor mariri.