Ca urmare a aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, Elvetia si UE au negociat un protocol de extindere a Acordului UE – Elvetia privind libera circulatie a persoanelor si asupra celor doua state.
Acordul privind libera circulatie a fost extins pentru aceste doua noi state fiind supus referendumului la data de 8.02.2009 si a intrat in vigoare la data de 01.06.2009.
Acordul reglementeaza introducerea graduala a liberei circulatii a persoanelor intre Elvetia si tarile membre UE si stabilirea egalitatii de tratament.
Pentru cetatenii romani si bulgari, introducerea graduala a liberei circulatii inseamna parcurgerea unei perioade tranzitorii de 7 pana la 10 ani, cu acordarea unui numar limitat de permise de sedere (contingente).
Numarul permiselor va creste de la un an la altul in functie de evolutiile de pe piata muncii.
Astfel, Protocolul instituie doua perioade tranzitorii.
Intr-o prima etapa de sapte ani de la intrarea in vigoare a acordului, respectiv pana la data de 01.06.2016, va exista, la fel ca si in cazul statelor membre ale acordurilor anterioare, un control al pietei de munca, respectiv limitari ale dreptului de angajare in Elvetia.
Trecerea in anul 2016 la etapa unei libere circulatii neingradite se va suprapune in primii trei ani, pana in anul 2019, cu perioada clauzei de protectie speciala care permite reducerea numarului de permise de rezidenta, respectiv reintroducerea contingentelor, in conditiile unei imigratii prea puternice.
Aceste dispozitii tranzitorii sunt menite sa asigure o deschidere treptata si controlata a pietei de munca.
Limitarile dreptului la angajare se refera la principiul prioritatii nationale si controlul conditiilor de munca.
Principiul prioritatii nationale se refera la prioritatea la angajare a cetatenilor elvetieni si ai statelor membre ale UE aderate anterior.
Aceasta inseamna ca un angajator elvetian poate angaja un lucrator roman sau bulgar numai daca dovedeste ca pentru locul de munca respectiv nu a gasit un cetatean elvetian sau din celelalte state membre care au aderat anterior la UE.
Angajatorul care doreste sa angajeze un lucrator roman sau bulgar este obligat sa justifice autoritatilor motivul pentru care respectivul loc de munca nu poate fi ocupat de un lucrator elvetian sau din celelalte state UE. Justificarea se va putea face prin dovada publicitatii postului la RAV, prin organizarea interviului sau a concursului pentru postul respectiv si prin explicarea necesitatii intrunirii de catre persoana angajata a unor calificari sau experiente specifice (pregatire profesionala sau calificare deosebita, cursuri de specialitate, experienta de lunga durata, cunoasterea anumitor limbii, relatii de colaborare sau afaceri cu anumite state, experienta de munca in anumite state etc.) anterioare, un control al pietei de munca, respectiv limitari ale dreptului de angajare in Elvetia.
Controlul conditiilor de munca se refera la verificarea salariilor si conditiilor din contractele de munca pentru a nu se putea practica niveluri inferioare ale salariilor sau conditii dezavantajoase de munca in raport cu cele existente pe piata fortei de munca. Astfel inainte de a se elibera un permis de munca, Oficiul de munca al cantonului va controla nivelul salariului si conditiile de munca astfel incat sa previna angajarea de lucratori romani sau bulgari pentru salarii mai mici sau conditii de lucru inferioare celor prevazute de normele elvetiene.
In Elvetia desfasurarea unei activitati lucrative in absenta unui contract de munca (asa-numita „munca la negru”) este interzisa si sanctionata.
Procedura pentru obtinerea permiselor de munca
Cetatenii romani trebuie sa detina un permis de munca incepand din prima zi de desfasurare a unei activitati lucrative in Elvetia, chiar daca activitatea lucrativa nu va depasi 3 luni.
Confederatia Elvetiana si Uniunea Europeana au decis cooperarea in materie de distribuire a informatiilor in vederea ocuparii locurilor de munca.
Locurile de munca vacante vor fi anuntate pe site-urile:
– http://www.treffpunkt-arbeit.ch
– http://europa.eu/eures.
Persoanele care doresc sa se deplaseze personal in Elvetia in vederea gasirii unui loc de munca trebuie sa dispuna de mijloacele financiare necesare sederii.
Se recomanda totodata sa posede o asigurare de calatorie. Aceste persoane pot intra in Elvetia fara viza si pot ramane pe teritoriul Elvetiei timp de 90 de zile fara a fi necesara solicitarea unui permis de sedere. Este totusi necesar ca in termen de 8 zile de la intrarea in tara sa se inregistreze la primaria din zona unde vor locui.
Daca sederea pe teritoriul Elvetiei in vederea cautarii unui loc de munca se prelungeste mai mult de 90 de zile, persoana in cauza va trebui sa solicite autoritatilor cantonului in care locuieste un permis de sedere pentru inca 90 de zile. Acest permis poate fi prelungit pana la un an de zile daca se face dovada ca s-a cautat un loc de munca si ca sunt sanse reale sa se gaseasca unul. In toata perioada cat o persoana isi cauta un loc de munca, aceasta beneficiaza de consultanta din partea Oficiului Federal pentru Ocuparea Fortei de Munca la fel ca si cetatenii elvetieni.
Mai multe informatii se gasesc la: www.rav.ch. Dovada cautarii unui loc de munca se face prin intocmirea unei liste cu firmele care au fost contactate in vederea obtinerii unui loc de munca.
Este obligatoriu ca in primele 3 luni de la stabilirea in Elvetia, cetateanul roman sau bulgar sa incheie o asigurare de sanatate locala. Alegerea asiguratorului este la latitudinea fiecarei persoane in parte. Mai multe informatii pot fi accesate pe site-ul Oficiului Federal pentru Asigurari Medicale: www.kvg.org
Angajatorul care doreste sa angajeze un cetatean roman sau bulgar va trebui sa prezinte autoritatilor cantonale contractul de munca pentru a fi verificat sub aspectul respectarii nivelului salariului si a conditiilor de munca.
Totodata, angajatorul va trebui sa faca dovada respectarii principiului prioritatii nationale, respectiv a faptului ca a facut publicitatea postului dar nu a gasit pentru postul respectiv un angajat cetatean elvetian sau din celelalte 27 de state membre care au aderat anterior la UE sau sa explice de ce a fost preferat cetateanul roman sau bulgar. Calificarile deosebite se dovedesc prin CV, certificate de calificare, diplome si scrisori de recomandare ale viitorului angajat.
De asemenea este necesar ca in momentul depunerii cererii sa nu fie epuizate contingentele de permise. Pana la primirea permisului nu este autorizata desfasurarea activitatii lucrative, chiar daca cererea a fost depusa.
Dupa primirea primului permis de munca angajatul se bucura de mobilitate geografica si ocupationala, adica va putea schimba locul de munca si cantonul in care locuieste fara a mai fi nevoit sa indeplineasca procedura obtinerii unui nou permis de munca. Este necesara totusi anuntarea autoritatilor din localitatea din care se pleaca si inregistrarea in localitatea in care se instaleaza la autoritatile locale dupa cum este necesar sa se informeze oficiul pentru munca despre schimbarea locului de munca.
Adrese utile in Confederatia Elvetiana:
– Emigrare: Oficiul Federal pentru Migratie www.swissemigration.ch
– Cautarea unui loc de munca: European Employment Services(EURES) Network
http://europa.eu/eures/, Regional Employment Centres,www.rav.ch
– Emigrare, intrare, resedinta, piata muncii: Federal Office for Migration FOM),Quellenweg 6, CH-3003 (Berne-Wabern, Tel. a41 31 325 11 11, eu_immigrationAbfm.admin.ch, www.bfm.admin.ch
– Securitate sociala: Federal Social Insurance Office, Effingerstrasse 20, CH-3003 Berne, Tel. a41 31 322 90 11, Fax a41 31 322 78 80, infoAbsv.admin.ch, www.bsv.admin.ch
– Ambasada Romaniei in Confederatia Elvetiana: Kirchenfeldstrasse 78, 3005 Berne, telefon: 00-41-31-352 35 22; 00-41-31-352 53 00, fax: 00-41-31-352 64 55, mobil: 0041-786-478-441, website: http://berna.mae.ro, e-mail: ambasada@roamb.com.
Sursa: Ambasada Romaniei din Confederatia Elvetiana
Website-ul Oficiului Federal pentru Migratie: www.swissemigration.ch
Totodata ANOFM pune in aplicare Acordul incheiat intre Guvernul Romaniei si Consiliul Federal Elvetian cu privire la schimbul de stagiari semnat la 25 noiembrie 1999 si aprobat prin HG 579/3 iulie 2000 si care are ca scop imbunatatirea cunostintelor de limba si a abilitatilor profesionale. Informatii suplimentare pot fi obtinute accesand link-ul http://www.anofm.ro/232_instrumente-juridice-bilaterale-aplicare-acord-cu-elvetia.