EUDREAM: Antreprenori botosaneni care dau de lucru mestesugarilor

to: yahoo!news

Ideea celor cinci tineri le-a venit din experienta traiata la tara in timpul copilariei.

Tinerii vor sa reinvie traditiile si sa transforme vechile mestesuguri, romanesti si europene, in business-uri pofitabile.

Astfel, acestia au pus pe picioare proiectul Eudream.eu, o platforma online unde mesterii europeni isi vor putea expune si vinde produsele si povestea, transformandu-si astfel hobby-ul intr-un job adevarat.

Dupa ce fiecare dintre ei au acumulat experienta in domenii pur capitaliste precum management, PR sau graphic design, initiatorii proiectului vad acum antreprenoriatul social si intoarcerea la vechile mestesuguri ca pe un raspuns la actuala criza economica.

Pana acum, Claudia (32 ani) si George (26 ani) Iavorenciuc au dezvoltat propria mica afacere in consultanta si management, cu experienta in Belgia si Romania.

Gabriel Bunescu (27 ani), este specialist in Comunicare si PR si lucreaza in Botosani ca graphic designer pentru o companie cu capital francez.

Ciprian Cimpan si Ella Nitura au 26 de ani si lucreaza pentru companii din SUA, Cimpan fiind web designer si responsabil pe partea de online development, iar Nitura pe partea de design graphic.

Impreuna coordoneaza start-up-ul Eudream.eu, aflat la inceput, pe care il cresc cu rabdare si pasi mici.

„Cred ca suntem printre cei norocosi, care au invatat de la bunici cum se toarce lana si cum apoi bunicile ne-au impletit pulovere groase cu care sa trecem peste iarna. Tot noi am baut lapte acru care era facut in oale de lut si am avut casele tapetate cu covoare lucrate manual. Am participat la nunti si hore, cu port national, si am admirat ouale incondeiate de Paste facute cu o migala admirabila. Asadar ideea a venit ca o razvratire a amintirilor in fuga zilnica catre mai mult, mai repede, mai departe, in tranzitia catre un capitalism exacerbat”, a povestit George Iavorenciuc, pentru Yahoo! News.

Experienta din copilarie si ideea nascuta recent s-au pliat perfect intr-o Europa „plina de traditii, care desi puternic industrializata, oamenii si-au pastrat si crescut interesul pentru artizanat si lucruri realizate manual”.

In acest context a aparut acest proiect, care isi propune sa pastreze traditiile.

„Prin aceasta platforma ne dorim sa adum cat mai multi mestesugari, cu povestile lor vechi de zeci sau sute de ani care nu trebuie sa devina legende”, a mai spus George Iavorenciuc pentru Yahoo! News.

Fiind un proiect european, antreprenorii mizeaza nu doar pe atragerea mesterilor romani, ci si pe cei cei din Bulgaria, Slovacia, Polonia sau Cehia, tari unde populatia rurala este crescuta, iar industrializarea relativ redusa.

Incurajati de amploarea pe care o ia antreprenoriatul social la nivel mondial, cei cinci tineri au inceput sa-si puna ideea in practica, respectiv sa demareze munca efectiva la proiect in luna martie.

Pentru primii doi ani, suma necesara proiectului se ridica la 100.000 de euro, bani care vor fi investiti in construirea si promovarea platformei in pietele potentialilor cumparatori ai produselor mestesugarilor.

Planul de afaceri al tinerilor antreprenori arata ca incepand cu anul al doilea, proiectul se va autosustine, aducand un profit care va permite recuperarea integrala a investitiei pana la sfarsitul anului trei.

Fiindca proiectul se afla inca la stadiul in care necesita investitii, tinerii cauta parteneri si investitori care sa se alature ideii lor.

„In acest moment suntem in discutii cu diverse organizatii si grupuri de investitori in proiecte sociale sau cu interes in sprijinirea antreprenoriatului social. Avem incredere ca in urmatoarele luni vom atrage fondurile, dar mai ales parteneri care vor sustine Eudream pentru a deveni proiectul a milioane de europeni”, a afirmat George Iavorenciuc pentru Yahoo! News.

In ceea ce ii priveste pe mesterii care vor dori sa-si vanda produsele si priceperea prin intermediul Eudream, proiectul ii va ajuta sa aiba un venit sigur si sa-si poata transforma hobby-ul in job.

Concret, proiectul va functiona pe trei axe principale. Prima dintre ele va permite accessul la cost minim la platforma online bilingva unde membrii isi pot prezenta povestile si vinde produsele catre o noua piata in afara tarii.

Eudream va fi promovata activ in zonele cu cel mai mare potential pentru cumparatorii finali si astfel fiecare mestesugar va beneficia de o prezenta in locatii pe care altfel le-ar fi foarte dificil sa le acceseze.

Apoi, vor exista diferite campanii, prin crearea unei comunitati care sa faca schimb de idei, cunostinte si sa reprezinte o sursa de inspiratie pentru membrii Eudream.

Acestor campanii li se va alatura o retea de sustinatori, respectiv mentori din domenii precum design, consultanta de afaceri si promovare, care sa sprijine micii intreprinzatori prin sfaturi si solutii pentru problemele concrete cu care se confrunta.

Dupa ce membrii platformei reusesc sa-si construiasca o mica afacere solida, Eudream ii va sprijini sa atraga investitii care vor putea fi folosite pentru achizitionare de echipamente necesare dezvoltarii afacerii.

In ceea ce priveste veniturile pe care antreprenorii Eudream ar urma sa le obtina, acestea vor proveni din comisioane percepute din vanzarile efective ale mestesugarilor.

„Procentul perceput va fi calculat la un nivel cat mai acceptabil si optim pentru a mentine si imbunatati platforma si pentru a promova produsele mestesugarilor membri”, a mai adaugat pentru Yahoo! News George Iavorenciuc.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.